1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Veteraanimeppi: "Ymmärrän Mannerin ratkaisun täysin"

Suomen ensimmäisiin euroedustajiin kuulunut Mirja Ryynänen uskoo, ettei olisi selvinnyt Mannerin tilanteessa näinkään pitkään. Mannerin paluuseen myöhemmin kansallisessa politiikassa hän uskoo vahvasti.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Varkautelaislähtöisen euroedustaja Riikka Mannerin (kesk.) ilmoitus olla lähtemättä mukaan seuraaviin eurovaaleihin yllätti monet. Toista lastaan odottava Manner kertoi edustajan työn käyvän liian hankalaksi perheen kannalta.

Vaikka aktiivisena tunnetun edustajan päätös harmittaa monia, ymmärtäjiäkin Mannerille löytyy. Yksi heistä on Mannerin puoluetoveri, Suomen ensimmäisten euroedustajien joukossa 1995 Brysseliin lähtenyt maaninkalainen Mirja Ryynänen.

Viisi vuotta europarlamentaarikkona ollut Ryynänen muistaa edustaja-aikansa hyvin ainutlaatuisena.

- Muistan kun lähtöpäätöstä tehdessäni nuorin poikani sanoi, että miksi edes emmit päätöstä, kerranhan Suomi vain liittyy tällaiseen yhteisöön. Ja olihan se hienoa olla yhtenä ensimmäisistä mepeistä tekemässä vaikuttamistyötä, se on päällimmäinen muistikuva. Mutta toinen on se, että se oli myös ainaista matkustamista, paitsi Brysselin ympärillä, myös kotimaassa.

Hatunnosto Mannerille tähän astisestakin pärjäämisestä

Mannerin päätös olla lähtemättä ehdolle on Ryynäsen mielestä eittämättä menetys.

- Pakko se näin on todeta, sanoisin että suorastaan pettymys. Mutta heti samaan hengenvetoon sanon, että henkilökohtaisella tasolla ymmärrän täysin hänen päätöksensä. Kaikella on aikansa, myös perheellä. 

Edustajankautensa ajan Manner on reissanut pienen lapsensa kanssa ympäri Eurooppaa, myös avioeronsa jälkeen. Nyt, Mannerin odottaessa toista lasta, hän on todennut haluavansa keskittyä välillä perheeseensä.  

Ryynänen myöntää, ettei itse edustajana ollessaan olisi voinut edes kuvitella, kuinka olisi pystynyt hoitamaan työnsä vastaavanlaisessa tilanteessa.

- Tuen hänen päätöstään, sillä uskon, että hän voi myöhemminkin osallistua täysipainoisesti alueelliseen puolustustyöhön.

Itä-Suomi tarvitsee jatkossakin puolustajansa

Manner on edustajana ollut vahvasti oman alueensa, Itä-Suomen puolella. Ryynänen toivoo, että alue saisi jatkossakin oman puolustajansa.

- Siitä kannan nytkin huolta, kuinka Itä-Suomen todellisuus ja erityisolosuhteemme välittyvät päätöksentekoon. Täytyy muistaa, että alueellinen vaikuttaminen on kaikin tavoin heikkenemässä.

Merkittävänä muutoksena Ryynänen näkee esimerkiksi eduskuntavaalipiirien uudistuksen.

- Itä-Suomen väen vähetessä päätösten painopistekin siirtyy sinne, missä väki on. Tähän kehitykseen pitäisi puuttua ja luoda vahva alueellinen strategia - ja miettiä kuinka laaja itäsuomalainen edustus turvataan jatkossa.

Nykyisistä itäsuomalaisista euroedustajista Tarja Cronberg on ilmoittanut lähtevänsä ehdolle myös kevään 2014 eurovaaleissa.