yle.fi-etusivu

Asunnot nousevat räjäytettyjen siilojen tilalle hiljalleen

Oulun Toppilan siilotyömaalla on tehty viime vuoden lopun ja alkuvuoden aikana maanrakennustöitä ja rakennusvalmisteluja. Projekti nousi viime syksynä valokeilaan, kun paikalla seisseitä viljasiiloja yritettiin kaataa useita päiviä räjäyttämällä.

Kotimaa
Toppilan siilotyömaalle rakennetaan asuntoja

Oulun Toppilan vanhat viljasiilot ponnahtivat viime vuoden lopulla valtakunnalliseen julkisuuteen, kun niitä yritettiin räjäyttää päivätolkulla pois paikalle rakennettavien asuntojen tieltä. Erikoinen urakka keräsi paikalle satapäin uteliaita katsojia, jotka seurasivat herkeämättä, kunnes siilot lopulta rysähtivät maahan neljän päivän jälkeen.

Paikalle asuntoja urakoivan Kalevala Rakennuksen johtaja Timo Korhonen muistelee viime syksyä mietteliäänä. Hän sanoo yllättyneensä siitä, että projekti nousi niin laajaan julkisuuteen.

- Toisaalta on myös ymmärrettävää, että se kiinnosti ihmisiä. Minulle räjäytykset aiheuttivat lähinnä sydämentykytyksiä, sillä huolehdin työntekijöiden turvallisuuden puolesta. Kyse oli kuitenkin valtavista betonimassoista, joita räjäyteltiin maan tasalle, Korhonen toteaa.

Siiloasunnot ovat käyneet kaupaksi

Räjäytysten jälkeen Toppilan siilotyömaalla on tehty muun muassa erilaisia maanrakennustöitä ja rakennusvalmisteluja. Timo Korhonen kertoo, että tällä hetkellä työn alla on siilorakennuksen kellarikerros; meneillään ovat väestönsuojien valutyöt. Paikalle on tällä viikolla kuskattu myös valtava, kymmenien metrien korkeuteen nouseva torninosturi.

Timo Korhosen mukaan siiloasunnot valmistuvat ajallaan vuoden 2014 maaliskuun lopulla. Siiloihin tulee 94 asuntoa. Samassa yhteydessä sijaitsee myös matalampi paksuseinäinen tiilirakennus, johon rakennetaan 66 asuntoa ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä. Asunnoista on Kalevala Rakennuksen mukaan myyty jo reilut sata.

- Kauppa on käynyt hyvin. Siilojen räjäytyksistä noussut kohu ei aiheuttanut meille imagohaittoja, hän päättää.