1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. susi

Pihasusille poikkeuskaatolupia

Susien pihavierailuista aiheutuvia ongelmia yritetään saada kuriin viidellä susien poikkeuskaatoluvalla.

susi
Susi
Seppo Nykänen / YLE

Maa- ja metsätalousministeriö on nostanut tälle kaatokaudelle susien kaatoluvat seitsemästä kahteentoista poronhoitoalueen ulkopuolella.

Ministeriön mukaan nyt ryhdytään tekemään selvitystyötä siitä, missä voitaisiin susien aiheuttamia ongelmia parhaiten vähentää surmaamalla petoja lisäkiintiön mukaisesti.

Ministeriö pyysi viime viikolla pikavauhtia alueellisilta riistanhoitoneuvostoilta lausunnot kaatolupien myöntämistä varten. Keski-Suomessa häirikkösusia on ollut alkuvuodesta Keuruulla ja kesäaikana Äänekoskella. Keuruun suunnalla susihavaintoja ei ole tehty pariin viikkoon.

- Jos susi pysyy ihmisten näkymättömissä, niin todennäköistä on, että lupa-anomusta ei lähde, mutta siinä vaiheessa kun eläin tulee pihapiiriin, niin anomus lähtee, kertoo Keski-Suomen riistaneuvoston puheenjohtaja Leo Houhala.

Eli tällaista poikkeusluvan hakemista varten havaintojen pitää olla aika tuoreita?

- Sehän perustuu siihen, että on pihassa käyvä yksilö ja tämä yksilö halutaan poistaa. Ei siinä ole muuta mahdollisuutta kuin odottaa, että tulee ne pihakäynnit ja sen jälkeen tehdä taas näitä anomuksia.

Lue seuraavaksi