1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitä jos sukkien pesu kestäisikin kolme päivää?

Yksi Rovaniemen muotoiluviikon päävieraista on kirjailija, neuvonantaja ja tapahtumatuottaja John Thackara. Hän on kiertänyt maailmalla 40 vuotta etsien kestävää tulevaisuutta eli tarinoita ihmisten omaperäisistä ja ympäristöystävällisistä tavoista tehdä ihan tavallisiakin asioita.

kulttuuri
John Thackara on entinen Lontoon bussikuski, nykyinen suunnitteluguru.

John Thackara myöntää, että "sustainable future", kestävä tulevaisuus, on terminä melko hankala ymmärtää, siksi hän puhuukin mieluummin tarinoista ja ihmisistä. Heistä, jotka pitävät kauppaa tai maatilaa, puhdistavat jokea tai ovat löytäneet uuden tavan valmistaa vaikkapa vaatteita.

Suunnittelijoiden tehtävä ei ole tehdä uusia tavaroita, vaan auttaa ihmisiä kertomaan tarinoita.

- Olen koulutukseltani journalisti ja tehtävänäni on etsiä tarinoita ihmisten elämästä. Mistä ja miten he saavat ruokansa, vetensä ja vaatteensa, missä he asuvat. Etsin siis tarinoita siitä, miten he täyttävät päivittäiset tarpeensa kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla, Thackara kertoo.

Tarinat Thackara jakaa seuraavassa matkakohteessaan tai seminaarissaan ihmisille, jotka painivat samojen asioiden kanssa eri puolella maailmaa.

Suuryritysten monistamiskulttuuri ei toimi

John Thackara puhuu myös isojen yhtiöiden monistamiskulttuurista. Siitä, että tehdään paljon täsmälleen samaa huolimatta siitä, että erilaiset ihmiset eri puolilla tarvitsevat tosi asiassa erilaisia palveluja tai asioita. Matkamiehen mielestä maailman kauneus on sen monimuotoisuus.

- Teollisuusmaissa pitäisi kunnioittaa erilaisia tapoja tehdä. Usein luovimmat ja toimivimmat ideat syntyvät köyhimmissä oloissa kuten slummeissa.

Thackara ei haluakaan puhua suunniteltavista tavaroista, vaan jakaa mieluummin ideoita. Esimerkkiä voitaisiin ottaa vaikkapa Intiasta, jossa valmistetaan ruokaa kymmenille tuhansille ihmisille paikallisten maatilojen lahjoittamista tuotteista. Muitakin esimerkkejä mies löytää.

Usein luovimmat ja toimivimmat ideat syntyvät köyhimmissä oloissa.

- Tällä hetkellä käytämme esimerkiksi pyykkäämiseen valtavat määrät vettä, energiaa ja kemikaaleja. Maailmalla vaatteita pestään laittamalla ne isoon vedellä täytettyyn saaviin yhdessä kasvien kanssa. Kasvit puhdistavat vaatteet kolmessa päivässä vettä, kemikaaleja ja energiaa eli luontoa säästäen.

John Thackara kertoo myös sosiaalisesta luovuudesta ja siitä, että hyvä idea on osattava myydä. Suunnittelijoiden työksi voikin Thackaran mukaan jäädä ihmisten asenteiden muuttaminen.

- Maailmassa on jo paljon erilaisia tavaroita. Suunnittelijoiden tehtävä ei ole tehdä uusia, vaan auttaa ihmisiä kertomaan tarinoita. Meidän tulee miettiä, miten haluamme elää.

Lapin metsät esimerkkinä muulle maailmalle

John Thackara sanoo, että hän ei tullut Lappiin neuvomaan, mikä olisi oikea tapa tehdä asioita. Hän haluaa pikemminkin tavata ihmisiä, jotka jo tekevät asioita omalla, mielenkiintoisella ja toimivalla tavallaan.

- Ylipäätään inspiroidun erilaisista tavoista tehdä asioita, sadeveden talteen keräämisestä tai ruoan kompostoinnista. Olen tavannut täälläkin upeita ihmisiä.

Rovaniemellä Thackara on vieraillut muun muassa Vesalan lähiruokakaupassa, Kahvila Kauppayhtiöllä ja Cafe Bar 21:ssä. Hän on paitsi sparrannut yrittäjiä, myös todennut, että paikat ovat löytäneet oman tiensä, sellaisen itselleen sopivan tavan toimia. Voi siis olla, että jonkun lappilaisen yrittäjän ideaa sovelletaan kohta toisella puolella maailmaa.

Metsät pitäisi ymmärtää maailmalla laajemminkin voimavarana.

Lyhyellä vierailullaan suunnitteluguru on huomannut, että Lapissa ympäröivä tila ja avaruus, luonto ja sen antimet antavat materiaalia, mistä ammentaa.

- Minulle on kerrottu esimerkiksi marjojen erilaisista käyttötavoista. Metsät ja luonnon antimet pitäisi ymmärtää maailmalla laajemminkin voimavarana. Ehkä tutkimalla voitaisiin löytää vaikkapa kasvi, joka ehkäisee hiusten harmaantumista, Thackara sanoo.

Lue seuraavaksi