1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Astropolistieto: Trafi otti riskin

Valtio otti suuren taloudellisen riskin siirrettyään Trafin neuvontapalvelut suomalaisyritykselle Espanjaan. Näin näkee toimitusjohtaja Atte Rantanen palvelut aiemmin hoitaneesta Astropolistieto Oy:stä.

Kuva: Yle

Liikenneministeri Merja Kyllönen kertoi eduskunnalle torstaina, että Trafin neuvontapalveluiden siirtyminen suomalaisyritykselle Espanjaan oli valtiolta odottamaton kömmähdys.

Sodankyläläinen Astropolistieto vastasi aiemmin Trafin neuvontapalveluista. Hävittyään tarjouskilpailun yritys joutui irtisanomaan lokakuussa 23 työntekijää.

Kömmähdys voi johtaa vielä suurempiin vaikeuksiin. Argenta on valtiolle taloudellinen riskivalinta, arvioi Astropolistiedon toimitusjohtaja Atte Rantanen.

- Itse asiassa minulla on juuri uunituore alfa rating (luottokelpoisuus- ja talousraportti) henkilöstöpalvelu Argenta Oy:stä. Tässä on esimerkiksi mainittu, että taloudellinen tilanne on heikko ja kertaluottosuositus on nolla euroa eli ei suositella muuta kuin käteiskauppaa tämän yrityksen kanssa.

- Kyllä vanhana pankinjohtajana en olisi lähtenyt rahoittamaan yhdelläkään eurolla tätä yhtiötä. Trafi ottaa aikamoisen taloudellisen riskin myös tässä.

Tarjouspyyntö ei sulkenut ulkomaita

Atte Rantasen mukaan Trafin kömmähdys tuli juuri siinä, että tarjouspyynnössä ei oltu määritelty, että työ pitäisi tehdä Suomessa. Riitti, että yritys on suomalainen. Ja halvin kuitenkin valittiin, olihan Astropolistieto Oy:n tarjous jopa 700 000 euroa kalliimpi.

- Olemme Trafin kanssa tästä keskustelleet. Selkeästi on tullut esille, että se on ollut Trafille yllätys, että joku tekee suomen kielellä muualla tämän tyyppistä palvelua.

Ennakkotapaus markkinaoikeudessa

Astropolistieto Oy on vienyt Trafin hankintapäätöksen markkinaoikeuteen. Atte Rantasen mukaan kyseessä on ennakkotapaus. Nyt ratkaistaan, voidaanko henkilötietoja sisältävään rekisteriin liittyviä viranomaispalveluita tehdä muualla kuin Suomessa. 

- Siinä on kuitenkin rekisteri jota käytetään, ajoneuvotietojärjestelmä. Siellähän on omistajan nimet, osoitteet, puhelinnumerot, sotut ja pankkitilit, Rantanen luettelee.

Atte Rantasen mukaan heidän valitustaan on käsitelty nyt markkinaoikeudessa noin yhdeksän kuukautta. Yleensä käsittelyaika on hänen saamiensa tietojen mukaan noin vuosi.

Trafin neuvontapalvelut ovat siirtyneet Argentalle marras-helmikuun aikana.