1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puurakentaminen yleistyy pikkuhiljaa

Valtion tavoitteena on kymmenkertaistaa puukerrostaloasuntojen määrä vuoteen 2015 mennessä. Puurakentamisen asiantuntija uskoo, että tavoite on realistinen.

Kotimaan uutiset
Puukerrostalo.
Puukerrostalo.Yle

Suomeen on tavoitteena rakentaa kahden vuoden sisällä 7 000 uutta puukerrostaloasuntoa. Nykyään vain yksi prosentti kerrostaloista on rakennettu puusta, mutta määrä on tarkoitus kymmenkertaistaa vuoteen 2015 mennessä.

Tavoite on realistinen muun rakennusalan heikoista näkymistä huolimatta, uskoo puualan etujärjestöjen omistaman Puuinfon toimitusjohtaja Mikko Viljakainen.

- Tottakai puurakentaminen on samassa suhdannekurimuksessa kuin kaikki muutkin, mutta toistaiseksi näyttää siltä, että suhdanteet eivät ole yhtä paljon kurittaneet puurakennushankkeita, vaan ne ovat lähteneet toteutukseen. Odotukset ovat hyvin myönteisiä, sanoo Mikko Viljakainen.

Puusta rakennetaan edelleen eniten pientaloja. Viime aikoina myös kunnat ovat heränneet käyttämään puuta rakennusmateriaalina. Varsinkin suurissa kaupungeissa uudet päiväkodit ja koulut ovat yhä useammin puurakenteisia.

Pienissä kunnissa puurakentaminen ei ole vielä yhtä innokasta.

- Ehkä kuntia motivoisi paremmin se, kun ne tietäisivät puurakentamisen taloudelliset vaikutukset, kuten verotuotot. Tämä houkuttelisi kuntia enemmän miettimään, että voitaisiinko taloja tehdä paikallisesti puusta, Mikko Viljakainen sanoo.

Viljakaisen mukaan puun käyttämistä rakennusmateriaalina puoltaa myös se, että rakentaminen on nopeaa.

- Ensimmäiset esimerkit puukerrostalojen rakentamisessa osoittavat, että rakennusajat ovat puolet perinteisestä rakennusajasta. Rakentamisessa voidaan päästä jopa kolmannekseen normaalista rakennusajasta eli noin neljään kuukauteen, mikä on todella lyhyt aika.

Lue seuraavaksi