Japani on suomalaisen hevin satumaa

Japanin jättimäiset musiikkimarkkinat houkuttelevat suomalaisyhtyeitä pistämään omat rahat tiskiin ja lähtemään kiertueelle. Varsinkin suomalaisella rockilla ja hevillä on maassa pitkät perinteet.

Kuva: Emma Takahashi

Japanin markkinat ovat Yhdysvaltojen jälkeen maailman toiseksi suurimmat. Fyysisten levyjen myynnissä Japani on maailman ykkönen. Ei siis ole ihme, että maan musiikkipiireihin riittää pyrkijöitä.

Suomesta itään päätyy varsinkin raskaampaa rockia ja metallia. Suomalaista musiikkia maailmalle vievän Music Finlandin projektipäällikkö Sami Häikiö epäilee metallin menekin johtuvan tekniikan arvostamisesta.

- Kun japanilaiselta musa-ammattilaiselta kysyy "miksi juuri suomalainen hevi", alkaa hehkutus: suomalaiset soittajat ovat teknisesti niin taitavia ja osaavat hyvät tiluttelut.

- Siellä tykätään, että osataan asiat teknisesti, eikä mennä räyhäämällä eteenpäin, Häikiö kertoo ja ottaa esimerkiksi Children of Bodomin.

Music Finland vie suomalaista musiikkia maahan muun muassa järjestämällä vuosittain musiikkitapahtuma Finland Festin Tokiossa.

Oriental beat

Suomalaisille rock-yhtyeille ladut avasi Hanoi Rocks jo 80-luvulla. Yhtyeen managerina tuolloin toiminut Seppo Vesterinen on sitä mieltä, että tänä päivänä Japanin valloitus ei olisi yhtä helppoa.

- 80-luvun alussa vielä mikä tahansa englantilainen tai jenkkibändi oli harvinaisuus, mutta nyt voi katsoa, että siellä on ylitarjontaa, Vesterinen sanoo.

Vesterisen mukaan varsinkin isommille areenoille pääseminen on muuttunut todella hankalaksi.

Sami Häikiö vahvistaa, että Japanin markkinat ovat erittäin kilpaillut, eikä Tokion piireihin marssita noin vain. Menestys vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä.

- Meille hätiköiville länsimaalaisille saattaa tuntua siltä, että hitto tämä on hidasta meininkiä. Pitää vuositolkulla lämmitellä, ennen kuin jotain tapahtuu, Häikiö sanoo.

Työtä on tehtykin, sillä Häikiön mukaan maiden väliset musiikilliset yhteistyösuhteet ovat hyvällä tolalla.

- Suomalaisella musa-alla rupeaa olemaan aika kattava kontaktipinta. Voisi sanoa, että suomalainen musa-ala tuntee suurimman osan japanilaisesta musa-alasta.

Omnium Gatherum satumaassa

Japaniin pääsyn kannalta tärkeä lenkki on aktiivinen promoottori. Kotkalainen metallibändi Omnium Gatherum sai kutsun maahan paikallisen kontaktin avulla.

Yhtye on jo saanut tukevan jalansijan Euroopassa. Ensimmäinen Japanin kiertue sujui kuitenkin pieniä klubeja kiertäen.

- Ei mitään stadioneita, muttei hiirenloukkojakaan, kitaristi Markus Vanhala kuvailee.

Paikallisille rock-ihmisille yhtye oli kuitenkin jo tuttu ja vastaanotto lämmin.

- Isot pojat ovat aina kertoneet, että Japani on hevin satumaa suomalaisille. Todettiin, että niinhän se on. Joka paikassa oli niin sanottuja pikkutyttöjä odottamassa, kitaristi Markus Vanhala nauraa.

Rahallisesti Omnium Gatherumin ensimmäinen Japanin reissu tuotti sen mitä se kuluttikin. Kontaktilista kuitenkin kasvoi ja jatkostakin on sovittu, Markus Vanhala kertoo.

- Sama agentti sanoi, että tehdään ensi tilassa uudestaan. Otetaan Korea ja Kiina mukaan.