Exec-avain on turvallinen patenttisuojan päätyttyäkin

Tavallisimman kotiavaimen Abloy Execin patentilla vahvistettu kopiosuoja päättyy maaliskuussa 2013. Lukon ja avaimen turvallisuutta tämä ei käytännössä heikennä.

Kotimaa
Exec-avaimen tuntee pyöreästä ja soikeasta reiästä perässä.
Exec-avaimen tuntee pyöreästä ja soikeasta reiästä perässä.Jorma Tuominen / YLE

-Jos avaimet ovat tallessa, ei tarvitse huolestua eikä ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin patentin päättymisen takia, Turun Lukkotaitureiden toimitusjohtaja Jukka Järvinen vakuuttaa.

- Pieni kysymysmerkki on, tuleeko Exec-avainten kopiointijyrsimiä markkinoille ja jos tulee, hankkiiko niitä joku taho. Valtuutetut lukkosepät eivät omia laitteita hanki, vaan tilaavat avaimet edelleen Abloyn Joensuun tehtaalta, jatkaa Järvinen.

Lehtiotsikoissa on peloteltu etukäteen Suomen tavallisimman kotiavaimen menettävän turvallisuutensa. Mustasta muovipäästä ja pyöreästä reiästä tunnistettavan Abloy Execin patenttisuoja todella päättyy maaliskuussa. Se ei vaikuta avaimen käyttäjän elämään tai turvallisuuteen. Esimerkiksi turkulaisista noin puolet menee kotiinsa tällä avainmallilla.

Tilanne muuttuu vasta, jos ja kun joku toimija hankkii itselleen Exec-avainten kopioimiseen tarvittavan jyrsinkoneen. Enää ei ole patenttia tätä estämässä, mutta nähtäväksi jää, löytyykö maaliskuun jälkeen valtuutettujen Abloy-myyjien ulkopuolelta yrittäjä tai yrittäjiä, joka lähtisi laitteeseen sijoittamaan. Patenttien laukeaminen on lukitusalalla arkipäivää, johon ei liity dramatiikkaa.

Avainkontrolli patentteja tärkeämpi

Oleellinen asia niin taloyhtiöissä kuin omassa talossa on se, että avaimet pysyvät oman perheen tai lähipiirin hallinnassa.

Avaimia ei pidä jättää harhailemaan entisten kaverien mukana. Varas tulee tosielämässä sisään useammin avaimella kuin sorkkaraudalla.

Jukka Järvinen

- Avaimia ei pidä jättää harhailemaan entisten kaverien mukana. Varas tulee tosielämässä sisään useammin avaimella kuin sorkkaraudalla. Epärehellisiin käsiin joutuneesta avaimesta tulee usein vuosien kiusa, kun tavaraa häviää yhteisistä tiloista, tietää Järvinen.

Jukka Järvinen kertoo, että taloyhtiöiltä on kertynyt pöydälle aika pino tarjouspyyntöjä kevään 2013 yhtiökokousten alla. Lukitusjärjestelmien uusimista harkitaan vakavasti, kun patenttikysymys on nostanut asian esille.

- En usko suureen tilausryntäykseen. Lukitusratkaisut ovat vuosikymmenien ratkaisuja, joissa ei hötkyillä. Uusiutuminen on hidasta.

Ns. Turun hiippari, joka tuli avaimella öisin vieraisiin asuntoihin, herätti monet huolestuneet viime vuonna selvittämään omaa turvallisuuttaan.

Lukosto uusitaan taloyhtiössä tavallisesti vasta siinä kohtaa, kun lukkoseppien kielellä sarja tulee täyteen. Asukasavainten keskenään erilaiset vaihtoehdot on silloin käyty läpi.

Elektroniikka hiipii avaimiin

Uudet lukitusjärjestelmät ovat sukupolvi sukupolvelta fiksumpia. Lukkojen vaihtamisesta on yhtiöissä päästy pitkälti eroon, sillä kadonnut avain kyetään mustalistaamaan eli tekemään toimimattomaksi suoraan tietokoneen näppäimiltä.

Omakotiasujille Järvinen suosittaa 1960-luvun ja vanhempien lukkojen vaihtamista takalukittuviin malleihin.

Jo klassiset Boda-turvalukot Järvinen noteeraa turvatekijänä korkealle. Kiireinen murtovaras kiertää ne nyt ja tulevaisuudessa.

- En usko perinteisen kotiavaimen vaihtuvan täysin elektronisiin ratkaisuihin. Ehkä kaikkein arvokkaimmissa asunnoissa näin voi tapahtua, sillä niissä tarvitaan muutenkin kulunvalvontaa, sanoo Järvinen.

Elektroniikka tulee avaimen ja lukon osaksi. Siruavaimista Järvinen nostaa esiin kotimaisen iLoqin, jossa ei ole paristoja, vaan sirut lukossa ja avaimessa saavat virtansa avaimen työntöliikkeestä lukkoon. Tuotteessa kohtaa perinteinen tuntuma avaimen kääntyessä lukossa ja kehittynyt tietotekniikka.