Puhelinpalvelutyö ulkomailla houkuttaa yhä enemmän

Puhelinpalveluita pyörittävät yrittäjät uskovat, että puhelintyöt laajentuvat jatkossakin suomalaisten suosimiin lomakohteisiin. Suomalaisnuoria on lähtenyt varsinkin Irlantiin ja Britanniaan lähinnä mikrotukihenkilöiksi kansainvälisiin yhtiöihin. Intiassa suomalaiset ovat myyneet esimerkiksi Ebookersin matkoja.

Kotimaa
Kuvakaappaus puhelinmyyntifirman työnhakusivusta.
Suomalaisten puhelinfirmojen keskittymä on syntynyt viime vuosina Espanjaan.Yle

Puhelinpalveluita on jo siirretty paljon Suomesta ulkomaille. Suomalaisten puhelinfirmojen keskittymä on syntynyt viime vuosina Espanjaan.

Call center -työ on ollut perinteisesti helppo väylä elättää itsensä jonkin aikaa ulkomailla. Suomalaisnuoria on lähtenyt varsinkin Irlantiin ja Britanniaan lähinnä mikrotukihenkilöiksi kansainvälisiin firmoihin kuten IBM:lle. Intiassa suomalaiset ovat myyneet esimerkiksi Ebookersin matkoja. Puhelinhommia alkaa löytyä halukkaille suomenkielisille Euroopan ja maailman kolkasta kuin kolkasta.

Espanjan Aurinkorannikolla toimii tällä hetkellä jo yli 10 yritystä, jotka ovat joko suomalaisia tai suomalaisten pyörittämiä. Yksi suurimmista on K1 Media Solutions, joka hoitaa muun muassa 118 finder -hakupalvelua Fuengirolasta käsin.

- Uskon, että on varmaan useampi sata, jotka täältä käsin tekee. Myydään pesuaineita, aikakauslehtiä, hakupalveluita, sanoo toimitusjohtaja Katariina Karesvaara.

Otavan aikakauslehtiä myy Jaromatic-niminen yritys. Heillä on toimipisteet niin Fuengirolassa, Las Palmasissa kuin Thaimaan Pattayallakin.

- Monet työntekijät sanovat, ettei välttämättä tällaista työtä tekisi ikinä Suomessa. Jos henkilö katsoo mollin sivuilta, että puhelinmyyntiä Nakkilassa tai puhelinmyyntiä Fuengirolassa, niin kyllä se Fuengirola kiinnostaa enemmän, sanoo Espanjasta tavoitettu myyntipäällikkö Jessina Lempiäinen.

"Ei veroparatiisi, vaan elämän paratiisi"

Yritysten mukaan kyse ei ole niinkään yritysverotuksesta, vaan siirtymällä ulkomaille puhelinmyyntityöhön saadaan houkuteltua paremmin työvoimaa.

- Samanlainenhan verotus täällä on Suomeen verrattuna, ei ole missään nimessä veroparatiisi, enemmän tällainen elämän paratiisi, sanoo Katariina Karesvaara.

Aurinkorannikon suomalaiset puhelinpalveluyrittäjät uskovat, että puhelintyöt laajentuvat jatkossakin suomalaisten suosimiin lomakohteisiin.

- Esimerkiksi Turkki, ehkä Kreikka, Lempiäinen luettelee.

- Uskon, että Espanja tulee kasvamaan, Thaimaa tulee kasvamaan, voisin kuvitella että Intian Goakin tulee jossain vaiheessa listalle. Varmaan pikkuhiljaa kasvaa useammassa maassa, Karesvaara sanoo.

Täsmennys 23.2. klo 10.30: K1 Media Solutions hoitaa Fuengirolasta käsin 118 finder -palvelua.

1.6.2020 klo 14:00 korjattu Jessina Lempiäisen titteli myyntipäälliköksi.