yle.fi-etusivu

Nettiuhkailija on yhä useammin aikuinen - käräjille uhkaukset päätyvät vain harvoin

Erityisen vaikeita tutkinnan kannalta ovat tapaukset, joissa kärhämöintiin osallistuu useita ihmisiä. Syyttäjäviranomaisen mukaan hankalissa tapauksissa tutkinta vaatisi useiden kuukausien työn kymmeniltä tutkijoilta.

Kotimaa
Kädet näppäimistöllä, "Tiedän missä asut!!!" -teksti ruudulla
Yle

Uhkaus netissä on rikos. Siitä huolimatta ihmiset, jotka osallistuvat joukkolynkkaukseen netissä, eivät joudu vastuuseen sanoistaan. Heikki Poukka Helsingin syyttäjänvirastosta vetoaa resurssien vähyyteen.

- On tärkeä saada viesti läpi, että netissä tapahtuvalla toiminnalla on seurauksia. Kyse on kuitenkin priorisoinnista ja rahkeet eivät riitä kaikkeen.

Poukan mukaan syyttäjä saattaa kuitenkin harkita tekevänsä jostain tapauksesta esimerkin.

- Saatamme tehdä jostain tapauskesta ennakkotapauksen. Kyllä näitä voi tutkia, vaikka hankalaa ja aikaa vievää se on.

Uhkailun kohteeksi joutuneen kansalaisen oikeusturva netissä on pitkälti resurssikysymys.

- Jos resursseja suunnataan tähän, se on pois jostain muualta ja oikeusturva voi heikentyä siellä. Pääpaino on edelleen yleisessä turvallisuudessa.

"Uhkailu netissä toteutuu harvoin oikeasti"

Nettipoliisi Marko Forssin mukaan tapaukset, joissa joukolla käydään uhkailemaan tai kiusaamaan henkilöä ovat harvinaisia. Silloin kun niitä tapahtuu, voi jälki olla rajua.

Kolmisen vuotta sitten nettikiusaaminen oli alaikäisten touhua. Nyt siellä riehuvat aikuiset.

- Kun keskustelu kuumenee, joutuu välillä lukemaan ladon taakse viemisestä. On huomattava, että uhkailu netissä harvoin toteutuu todellisesa maailmassa. Se ei tietysti tarkoita, että uhkailu netissä olisi yhtään sen sallitumpaa.

Nettipoliisi voi puuttua meuhkauksiin keskustelupalstoilla ja vaatia jäitä hattuun.

- Me muistutamme keskusteluun osallistuville, että uhkailu on laitonta. Mutta emme ehdi joka paikkaan, eikä poliisilla ole poliisitunnuksia kaikille keskustelusivustoille.

Varhainen puuttuminen toimii poliisin mukaan hyvin.

- Joskus käymme puhuttamassa henkilöitä, jos viesti ei heti mene perille. Usein häiriköinti loppuu siihen.

Poliisin mukaan yhä useammin netissä kiusaava tai uhkaavasti käyttäytyvä henkilö on aikuinen. Poliisin mukaan yli puolet kiusaajista on nykyään täysikäisiä, kun vielä muutama vuosi sitten netissä kärhämöivät lähinnä lapset.

- Kolmisen vuotta sitten nettikiusaaminen oli alaikäisten touhua. Nyt siellä riehuvat aikuiset. Elämme kasvuaikaa, jossa vanhemmat opettelevat käyttäytymään netissä. Mitä aikuiset edellä sitä lapset perässä -sanonta on kääntynyt toisin päin.

Forss uskoo, että tilanne rauhoittuu muutaman vuoden päästä, kun ihmiset oppivat käyttäytymissäännöt myös netissä.