Sotilasvalat vannottu - juhlaa sävyttää haikeus

Kaikki tammikuussa palvelukseen astuneet varusmiehet ovat nyt vannoneet sotilasvalansa. Muutamassa varuskunnassa juhlallisen valan tunnelmasta aistii myös haikeutta, kun varuskunnissa vannotaan vala viimeistä kertaa.

Kotimaa
Varusmiehet vannovat valaa.
Heikki Haapalainen / Yle

Tammikuun alussa palvelukseen astuneet 12 000 varusmiestä ovat vannoneet sotilasvalan tai antaneet juhlallisen vakuutuksen. Valat vannottiin lauantaina ja kahtena edellisenä viikonloppuna. Juhlallisuudet pidettiin 25 eri tilaisuudessa eri puolilla maata.

Pohjois-Karjalan Prikaatissa vala eteni totutun kaavan mukaan. Muistomerkille laskettiin seppele, minkä jälkeen joukot kokoontuivat paraatikentälle. Paraatikatselmuksen jälkeen äänessä olivat sotilaspapit ja alokkaat veisasivat virren. Kunnialaukausten jälkeen suoritettiin vielä ohimarssi.

Yksi sotilasvalan vannoneista on joensuulainen Jere Nuutinen. Hän summaa puolentoista kuukauden alokasaikaansa näin:

On löytynyt paljon uusia ystäviä ja sellaista runtua, että osaa ottaa vastaan komentoja ja käskyjä.

Jere Nuutinen

- Parastahan on se, että täältä on löytynyt paljon uusia ystäviä ja sellaista runtua, että osaa ottaa vastaan komentoja ja käskyjä. Se, mikä ei ole ollut ehkä niin mukavaa, niin tuolla Jamiksella eli Jaamankankaalla kun ollaan oltu harjoituksessa niin ollaan vietetty yöllä tunteja poterossa kylmässä. Se ei ehkä ollut niin mieluisa kokemus, mutta sitähän pitää harjoitella kanssa mahdollisia tulevia sotia varten, Nuutinen ynnää kokemuksiaan.

Parin päivän valaloman jälkeen Nuutisen palvelusaika jatkuu soitellen ja laulellen, sillä hän sai toivomansa paikan sotilassoittokunnasta.

Munkinsyöntiä, prikaatin esittelyä ja helliä kohtaamisia

Perinteisesti valapäivänä varusmiesten läheiset ovat voineet tutustua joukko-osastoihin. Kontiolahdella varuskunnassa oli vieraina toistatuhatta ihmistä. Varusmiesten vanhemmat ja isovanhemmat tutkivat paikkoja kiinnostuneina ja siellä täällä varusmiehet kaulailivat tyttöystäviensä kanssa.

Vieraiden tutkittavina olivat muun muassa kasarmit ja erityisesti varusmiesten kaapit, joihin on tarkan järjestyksen mukaan mahdutettu vaatteet ja tavarat. Pihalle oli koottu näytille erilaisia ajoneuvoja, aseita ja varusteita. Vieraat muonitettiin hernekeitolla ja sotilaskodin munkkeja myytiin niin tykkihalleissa kuin sotilaskodin myyntiautoistakin. Munkkikahvit houkuttelivat väkeä jonoiksi asti.

Paikat eivät ole juuri muuttuneet, on yhtä harmaata kuin silloinkin.

Esko Nuutinen

Jere Nuutisen vieraina olivat hänen siskonsa, vanhempansa ja isovanhempansa. Isä Esko Nuutinen katseli paikkoja kiinnostuneena ja veresti samalla omia muistojaan.

- Nämä rakennukset ovat hyvinkin tuttuja, kyllä ne muistuvat mieleen, ne ajat 27 vuotta sitten. Paikat eivät ole juuri muuttuneet, on yhtä harmaata kuin silloinkin. Vaatteissa tosin on ollut iso muutos, Esko Nuutinen katselee.

- Minulla on tosi helpottunut olo, koska poika tykkää olla täällä, äiti Anja Nuutinen toteaa.

Viimeinenkin vala on juhlava, mutta myös haikea

Lauantaina vannottiin viimeistä kertaa vala Pohjois-Karjalan Prikaatissa Kontiolahdella, joka lakkautetaan vuodenvaihteessa. Viimeistä kertaa juhlallisuudet järjestettiin myös Ilmavoimien teknillisessä koulussa Hallissa ja Kotkan rannikkopataljoonassa.

Kyllähän se tietysti omalla tavallaan haikeata on, mutta se on myös yksi etappi tässä uudistuksen eteenpäin viemisessä.

Jari Kytölä

- Kyllähän se tietysti omalla tavallaan haikeata on, mutta se on myös yksi etappi tässä uudistuksen eteenpäin viemisessä. Omankin tilanteen osalta jokainen päivä on vienyt eteenpäin ihmisten ja asioiden järjestelyjen osalta, tuntojaan kuvailee Pohjois-Karjalan Prikaatin komentaja Jari Kytölä.

Eversti Kytölä kertoo, että lakkauttamista edeltävät henkilöstöjärjestelyt ovat edenneet odotettua paremmin.

- Puhutaan enää alle 20 ihmisestä, joille etsitään töitä. Optimitilanne olisi, että kukaan ei jäisi työttömäksi, mutta verrattuna viime kevään odotusarvoon, tilanne on kuin eri planeetalta, Kytölä kertoo.