Lounasravintolat luottavat suomalaisiin lihataloihin ja puolalaiseen nautaan

Muun muassa lounasravintolayritykset painottavat hevosenlihasta nousseen kohun keskellä kotimaisen lihan merkitystä. Esimerkiksi kotimainen naudanliha loppuu kesäisin ja lampaasta on pula aina.

Kotimaa
Naudanlihasta valmistettua jauhelihakiusausta, perunamuhennosta ja kasviksia lautasella.
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Suomalaisissa ateriapalveluyrityksissä hevosenlihakohun kulkua seurataan tarkasti. Esimerkiksi Britanniassa Sodexo vetää erilaisten laitosten ruokaloihin tarkoitettuja pakasteaterioita pois markkinoilta niistä löytyneen hevosenlihan vuoksi. Suomen Sodexo ei ole havainnut mitään poikkeavaa. Yle Uutisten tavoittamissa yrityksissä luotetaan lihantoimittajiin - niin kotimaassa kuin sen ulkopuolellakin.

Esimerkiksi Amica-lounasravintolaita pyörittävä Fazer Food Services kertoo, ettei se ole hankkinut lihatuotteita hevosenlihakohuun liitetyiltä tavarantoimittajilta.

- Meillä on sopimustoimittajat ja ravintoloiden lähtökohtana on sovituissa resepteissä pysyminen, kertoo hankintajohtaja Timo Ståhlström Fazer Food Services -yhtiöstä.

Yhtiön käyttämästä lihasta 80 prosenttia saadaan Suomesta.

- Tuomme naudan paisteja Hollannista ja Saksasta, Ståhlström kertoo.

Hänen mukaansa lihan alkuperä tunnetaan läpikotaisin. Ståhlström painottaa sitä, että liha tuodaan osina, ei esimerkiksi jauhelihana.

- Se on puolalaista nautaa, joka on teurastettu Puolassa ja leikattu Hollannissa, hän tarkentaa.

Palmia luottaa kotimaiseen lihaan

Helsingin kaupungin omistamalla liikelaitos Palmialla on lounasravintoloita ja se huolehtii koulujen ja päiväkotien ruokailusta sekä kotiateriapalveluista esimerkiksi vanhuksille.

- Kilpailuttaessa selvitämme, että käytetään kotimaista lihaa, käytämme suuria suomalaisia lihataloja, kertoo Palmian catering-palvelujen yksikönjohtaja Hannele Vuorikoski.

Antell-Ravintoloiden toimitusjohtaja Tomi Lantto painottaa yhtiön henkilöstöravintoloiden tekevän ruuan itse. Yhtiön käyttämä liha tulee HK-ruokatalosta ja Saarioiselta, joten se on pääosin suomalaista. Esimerkiksi Saarioinen kertoo 95 prosenttia yhtiön lihatuotannosta olevan kotimaista lihaa.

Saarioisen tuotekehitys- ja laatuyksikön johtaja Mirja Lonka kertoo, että viime vuonna yhtiö toi kalkkunafilettä Saksasta ja Puolasta sekä sikaa Saksasta ja Tanskasta. Nautaa Saarioinen on tuonut tänä vuonna Saksasta, aiemmin myös Irlannista. Lammasta tulee Uudesta-Seelannista. Liha tulee suoraan toimittajilta, paitsi Uudesta-Seelannista välittäjän kautta.

- Naudanfilee loppuu aina kesällä, viime vuonna toimme sitä Brasiliasta, Lonka mainitsee.

Yhtiöllä ei ole vielä varmuutta siitä, mistä se tuo nautaa ensi kesänä.