Iran sanoo löytäneensä lisää uraania

Uraaniesiintymiä ei ole voitu puolueettomasti vahvistaa. Iranin atomienergiajärjestö sanoi kolminkertaistaneensa arvionsa uraanin määrästä.

Ulkomaat
Natanzin ydinvoimala Iranin keskiosissa.
USA ja Israel iskivät Natanzin ydinvoimalaan tietokonemadolla vuonna 2010. Abedin Taherkenareh / EPA

Iran sanoo löytäneensä uuden, merkittävän esiintymän raakauraania maan ydinohjelmaa varten. Samalla Iran ilmoitti valinneensa 16 sijaintia uusille ydinvoimaloille. Ilmoitus annettiin vain päiviä ennen kuin Iranin ydinohjelmasta on määrä käydä uusia neuvotteluja länsimaiden kanssa.

Iranin atomienergiajärjestö sanoi lauantaina, että esiintymiä on löytynyt eteläiseltä rannikolta. Järjestö kertoi kolminkertaistaneensa arvion uraanin määrästä edellisiin arvioihinsa verrattuna, kertoi uutistoimisto Irna. Valtiontelevision mukaan uusi määrä on noin 4 400 tonnia.

Asiaa ei voida vahvistaa puolueettomasti. Länsimaiden asiantuntijat ovat kuitenkin arvioineet, että Iran olisi ollut jo lähellä käyttää loppuun kotimaisen raakauraaninsa.

Valtiontelevision mukaan 16 uutta ydinvoimalasijaintia ovat osa 20 000 megawatin sähköntuotannon tuottamiseksi suuntaavaa ohjelmaa, jonka on määrä valmistua 15 vuoden kuluessa. Sijainnit on valittu muun muassa maanjäristyksiä tai sotilasiskuja silmällä pitäen, televisio sanoi.

Iran sanoo tarvitsevansa 20 uutta, suurta voimalaa vastatakseen yhä kasvavaan sähköntarpeeseensa. Iran on toistuvasti sanonut sen ydinohjelman olevan rauhanomainen. Länsimaiden mukaan Iran kehittelee ydinasetta.

Lähteet: Reuters, AP