Oletko joutunut taskuvarkaan kynsiin?

Pääkaupunkiseudulla tehdään jo vähintään puolet Suomen kaikista taskuvarkauksista. Viime vuonna pitkäkyntiset veivät rahat tai matkapuhelimen pääkaupunkiseudulla noin 8 400 ihmistä, mikä on 300 tapausta enemmän kuin edellisvuonna. Alkuvuonna uusia varkausilmoituksia on tullut jo lähes tuhat. Oletko sinä joutunut Suomessa taskuvarkaan uhriksi? Mitä tapahtui? Miten varkauksilta voitaisiin välttyä? Entä mitä pitäisi tehdä, jotta vorot saataisiin kuriin?

Osallistu
Varas vie lompakon laukusta
Mari Siltanen/Yle

Suurimmat tappiot uhreille ovat aiheutuneet tilien tyhjentämisestä urkitun pin-koodin ja sitä seuranneen korttivarkauden avulla. Helsingin poliisin mukaan erityisesti koodien urkkimistapaukset ovat lisääntyneet vuosi vuodelta.

Tyypillisesti varas tai varasryhmä seuraa uhriaan ja järjestää tilaisuuden tullen häiriön uhrin ympärille. Uhrin huomion suuntautuessa toisaalle varas vie lompakon. Tekijät ovat ammattilaisia.

Vilkkaan Helsingin lisäksi varkauksia tehtaillaan yhä enemmän myös muissa suurissa kaupungeissa. Aiemmin varastelu myös keskittyi lomakausiin, mutta nyt eroa ei enää ole.