1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gerard Depardieu sai pysyvän osoitteen Demokratiankadulta Venäjältä

Ranskan suurituloisimmille kaavailluista veronkorotuksista tuohtunut näyttelijä on nyt venäläisen Saranskin virallinen asukas.

Ulkomaat
Ranskalaisnäyttelijä Gerard Depardieu vieraili Saranskissa sijaitsevassa kasvihuoneessa 23. helmikuuta.
Ranskalaisnäyttelijä Gerard Depardieu vieraili Saranskissa sijaitsevassa kasvihuoneessa 23. helmikuuta.Maria Shabaldina / EPA

Ranskalainen näyttelijä Gerard Depardieu on saanut pysyvän osoitteen Venäjältä, jonka kansalaisuutta hän haki vastalauseena synnyinmaansa Ranskan veropolitiikalle. Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi Depardieulle viime kuussa Venäjän passin. Lauantaina siihen lyötiin uuden kotikaupungin Saranskin leima.

Saransk on 300 000 asukkaan kaupunki noin 640 kilometriä Moskovasta itään. Depardieun virallinen osoite on asunto, joka kuuluu hänen venäläisen ystävänsä sukulaisille.

Epäselvää on, aikooko uusi kansalainen asua Saranskissa, mutta venäläisten tiedotusvälineiden mukaan hän perustaa sinne ravintolan. Lehdet ovat kertoneet myös, että hän kaavailee maaseutuasunnon rakentamista.

Pussy Riotin jäsen kärsii tuomiotaan lähistöllä

Saransk on Mordvan alueen pääkaupunki. Alue on esiintynyt Suomessakin uutisissa viime aikoina siksi, että yhdellä sen vankileireistä kärsii tuomiotaan Pussy Riot -punkryhmän jäsen Nadezhda Tolokonnikova.

Depardieun katuosoite on Demokratiankatu 1. Hänen mukaansa osoitteessa on syvää symboliikkaa: Venäjä on hyvin demokraattinen valtio, hän sanoo.

Ranskan hallitus kaavailee isoa veronkorotusta suurituloisimmille, joihin myös Depardieu kuuluu. Ranskan perustuslakituomioistuin on torjunut 75 prosentin veron yli miljoona euroa ansaitseville, mutta hallitus sanoo, että lakia esitetään uudelleen toisessa muodossa. Venäjällä Depardieun veroprosentti on 13.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi