Hyppää sisältöön

Viro juhlii itsenäisyyspäiväänsä samoin menoin kuin Suomi

Juhlallinen lipunnosto, sotilasparaati ja presidentin juhlat ovat itsenäisyyspäivän ohjelmassa myös Virossa. Virolla on myös oma "Tuntematon sotilaansa", itsenäisyyspäivisin tv:ssä esitetty sotaelokuva.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves tervehti Viron itsenäisyyspäivänä 24. helmikuuta. Kuva: Raigo Pajula / AFP / Lehtikuva

Virossa vietetään tänään sunnuntaina ensimmäistä vuoden kahdesta itsenäisyyspäivästä. Viron itsenäistymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 95 vuotta. Elokuussa on vuorossa uudelleenitsenäistymisen vuosipäivä: 20.8.1991 Viro irtaantui Neuvostoliitosta. 

Viro juhlistaa itsenäisyyttään varsin samanlaisin menoin kuin Suomi. Päivä alkoi puoli kahdeksalta lipunnostolla Tallinnan Toompeanmäellä ja jatkui juhlajumalanpalveluksella tuomiokirkossa. Välissä laskettiin seppele vapaussodan muistomerkille.

Sadat ihmiset kokoontuivat seuraamaan Viron sinimustavalkoisen lipun nostoa myös Itä-Virossa Narvassa. Vielä kymmenen vuotta sitten tapahtuma ei kerännyt kuin parikymmentä katsojaa kaupungissa, jonka asukkaista valtaosa on venäläisiä. Viroa puhuu äidinkielenään vain viitisen prosenttia narvalaisista.

Äskettäin virkaansa astunut Itä-Virunmaan maaherra Andres Noormägi sanoi Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastattelussa, että tarkoitus on lisätä tiedotusta entisestään.

– Aikomuksena on tehdä tästä kaikkein tärkeimmästä päivästä – valtion syntymäpäivästä – perinteinen juhlapäivä myös valtion itälaidalla, Noormägi sanoi.

Presidentin iltajuhla on Estonia-teatterissa

Valtakunnalliseen sotilasparaatiin keskipäivällä Tallinnassa osallistui asevelvollisten lisäksi Kaitseliit-maanpuolustusjärjestön jäseniä sekä poliisi- ja rajavartijaopiston kadetteja. Ylilennossa mukana olivat myös Tanskan hävittäjät, jotka ovat Baltiassa turvaamassa sen ilmatilaa. 

Suomen tavoin myös Virossa presidentti isännöi illalla itsenäisyyspäivän juhlaa kutsuvieraille. Kutsun sai yli tuhat ihmistä, ja presidentti Toomas Hendrik Ilves kätteli heidät sen mallin mukaan, jonka Lennart Meri aikoinaan omaksui Suomesta.

Juhlien pitopaikkana on tällä kertaa Tallinnan Estonia-teatteri, joka on juhlakalu itsekin: rakennus täyttää tänä vuonna sata vuotta.

Siinä missä Yle esittää itsenäisyyspäivisin Tuntemattoman sotilaan, Virossa vastaava elokuva on Nimed marmortahvlil, Nimet marmoritaulussa. Elmo Nügasen ohjaama filmi vuodelta 2002 kertoo koulupoikien osallistumisesta Viron vapaussotaan.

.
.