1. yle.fi
  2. Uutiset

Bongari ajaa harvinaisten kalojen perässä jopa 6 000 kilometriä

Suomen vesissä elää 101 eri kalalajia. Vuoden aikana saa helposti pyydystettyä kymmenen erilaista. 50 vaatii jo kovempaa työtä.

Kotimaan uutiset
Vesa Karsikas (vas.) ja Markku Myllylä pilkillä 24. helmikuuta.
Vesa Karsikas (vas.) ja Markku Myllylä pilkillä 24. helmikuuta.Yle

Kalabongaus eli pyrkimys pyydystää mahdollisimman monta eri kalalajia yleistyy Suomessa. Vuoden aikana saa helposti kasaan kymmenen eri lajia.

Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtajalla Markku Myllylällä kymmenen lajin rajapyykki ylittyi viime vuonna helposti.

- Itse asiassa viime vuosi oli oikein hyvä kalabongausvuosi. Silloin sain erilaisilla pyydyksillä 50 erilaista kalalajia.

50 lajia vaatii jo reissausta

Suomen vesissä on tavattu kaiken kaikkiaan 101 kalalajia. Jos mielii saada kasaan 50 erilaista, vaatii se ajelua ympäri Suomea - samalla tavalla kuin lintubongarit ajavat lintuharvinaisuuksien perässä.

Myllylä ajoi esimerkiksi vuonna 2008 jopa 6 000 kilometriä ympäri Suomea. Sittemmin ajokilometrit ovat vähentyneet, koska hänelle on kertynyt enemmän tietoa oudompien kalalajien esiintymispaikoista.

- Helsingin vedet ovat hyviä kalabongaukseen, täällä on tavattu noin 30 eri lajia, Myllylä kertoi pilkkireissulla Helsingin Lauttasaaressa.

Piikkimonnia paistettuna ja savustettuna

Helsingin merialueelta Myllylä on pyydystänyt tutumpien kalalajien - kuten taimenen, lohen ja silakan - ohella myös esimerkiksi mustatäplätokkoja, kivisimppuja, hietatokkoja ja siloneuloja.

Erikoisemmatkin kalat taipuvat ruuaksi.

- Kaikenlaista olen kokeillut. Olen esimerkiksi savustanut mustatäplätokkoa, tehnyt kivinilkkafileitä ja paistanut ne voissa. Myös piikkimonneja olen paistanut ja savustanut, kertoo Myllylä.

Lue seuraavaksi