Kyproksen vaalien vasemmistohdokas tunnusti tappionsa

Konservatiivien ehdokas Nikos Anastasiadis sai selvän voiton. Voittajalta kaivataan ratkaisuja Kyproksen surkeaan taloustilanteeseen.

Ulkomaat
Nicos Anastasiades lastenlastensa kanssa presidentinvaalien 2. kierroksen äänestyspäivänä Kyproksella.
Nikos Anastasiadis lastenlastensa kanssa presidentinvaalien 2. kierroksen äänestyspäivänä Kyproksella.Katia Christodoulou / EPA

Kyproksen konservatiivien presidenttiehdokas Nikos Anastasiadis on voittanut presidentinvaalien toisen kierroksen. Kun kaikki äänet on laskettu, hänen osuutensa niistä on 57,5 prosenttia.

Anastasiadisin voitto on jäi ovensuukyselyjen ennakoiman haitarin alapäähän, mutta on silti selvimpiä Kyproksen historiassa. Vasemmiston ehdokas Stavros Malas on tunnustanut tappionsa. Hänen ääniosuutensa oli 42,5 prosenttia.

Väistyvän vasemmistopresidentti Dimitris Khristofiasin tilalle nouseva Anastasiadis on 66-vuotias juristi, joka kampanjansa aikana vakuutti voivansa korjata Kyproksen pahoin horjuvan taloudellisen uskottavuuden EU-piireissä. Hänen vaalilauseensa kuului "Kriisi tarvitsee johtajan".

Anastasiadis saa johtaakseen maan, joka kamppailee pahimmassa talouskriisissään 40 vuoteen. Työttömyysprosentti on ennätykselliset 15, ja palkkojen alentaminen ja veronkorotukset synkistävät muidenkin kuin työttömiksi jääneiden mielialoja.

Kreikka on pyytänyt kriisiin EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston apua, mutta neuvottelut apupaketin ehdoista eivät ole tuottaneet tulosta. EU haluaa ratkaisua maaliskuun loppuun mennessä, mikä tarkoittaa uudelle presidentille tiukkaa tilannetta heti kautensa alussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters