Nova-vaalirahajuttu jatkuu hovissa - nyt esillä Rovaniemi-haara

Kelkkatehdas-haarassa syytettyjen penkillä istuvat Rovaniemen kaupunginhallituksen ex-puheenjohtaja Ari Ruotsalainen (kesk.) sekä Nova-liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki.

Kotimaa

Nova-yhtiöiden vaaliraha-oikeudenkäynti jatkuu tänään Helsingin hovioikeudessa Rovaniemen kelkkatehdas -haaran käsittelyllä.

Käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten Rovaniemen kaupunginhallituksen entisen puheenjohtajan Ari Ruotsalainen lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lahjuksen antamisesta tuomion saivat Nova-liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki.

Tuomitut vaativat nyt, että hovioikeus kumoaa käräjäoikeuden tuomion.

Oikeudenkäynnissä on kyse Rovaniemen kaupungin ja Nova-yhtiöiden yhteistyöstä suuressa teollisuushallihankkeessa vuosina 2006-2007.

"Roima etuus on harvoin pyyteetöntä kohteliaisuutta"

Helsingin käräjäoikeus katsoi tuomiossaan vuosi sitten, että Merisalon ja Yli-Saunamäen antama vaalituki oli ainakin omiaan vaikuttamaan siihen, että Nova-yhtiöt saivat itselleen mieluisan kaavan Rovaniemen kelkkatehdashankkeessa.

Ruotsalainen sai Nova-miehiltä vaalitukea kaikkiaan 27 000 euron arvosta. Puhdasta kampanjarahaa Ruotsalainen sai 10 000 euroa. Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa julkaistuja vaalimainoksia Nova-yhtiöt maksoivat 17 000 eurolla.

Lahjusrikoksen täyttyminen ei edellytä sitä, että lahja tai muu etu todella vaikuttaisi lahjottavan toimintaan palvelussuhteessa. Riittävää on, että kysymyksessä olevalla edulla objektiivisesti arvioiden yleensä on tällainen vaikutus.

Käräjäoikeus totesi, että Ruotsalaisen oli tullut pitää varsin todennäköisenä, että etujen tarjoaminen on johtunut ainakin osittain hänen luottamustoimestaan Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Etuuksien tarjoaminen virka- ja luottamusmiehille tapahtuu harvoin pelkästään pyyteettömästä kohteliaisuudesta. Ruotsalaisen olisi siis tullut pidättäytyä etuuksien vastaanottamisesta. Vähintäänkin hänen olisi tullut jäävätä itsensä silloin, kun kaupunginhallitus käsitteli Nova-yhtiöihin liittyviä hankkeita, käräjäoikeus muistuttaa.

Nova-jutussa neljä haaraa

Nyt alkava ja tämän viikon kestävä Rovaniemi-haara on vain pienehkö pala suuressa neliosaisessa rikospaketissa. Jokaisessa neljässä haarassa pääsyytettyinä ovat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki.

Tammikuussa alkaneessa ja kuusi viikkoa kestäneessä ensimmäisessä istunnossa käsiteltiin etupäässä Nova-johtajien Arto Merisalon ja Tapani Yli-Saunamäen epäiltyjä konkurssirikoksia. Konkurssijutussa on Merisalon ja Yli-Saunamäen lisäksi viisi muuta syytettyä.

Ilkka Kanervan saamaa 1 vuoden ja 3 kuukauden tuomiota törkeästä lahjuksen ottamisesta ryhdytään puimaan viikon kuluttua, maaliskuun 4. päivänä. Kanerva-osiolle on varattu istuntoaikaa kaksi viikkoa.

Ennen pääsiäistä hovioikeus selvittelee vielä erikseen myös vaalirahakoneena toimineen Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n rekisterimerkintöjä.

Hovioikeuden ratkaisu koko paketista saataneen yhteistuomiona ennen juhannusta.