Oscareista ennustetaan Argon ja Lincolnin juhlaa

Muutamilla ehdokkailla on tilaisuus viedä kotiin jo uransa kolmas Oscar. Parhaan naispääosan Oscarin tavoittelijoilla on ikähaitaria miltei 80 vuotta.

kulttuuri
Oscar-ehdokkaat poseeraavat yhteiskuvassa elokuva-akatemian järjestämän perinteisen lounastapaamisen yhteydessä.
Oscar-ehdokkaat poseerasivat yhteiskuvassa elokuva-akatemian järjestämän perinteisen lounastapaamisen yhteydessä Beverly Hillsissa, Kaliforniassa 4. helmikuuta.Alberto E. Rodriguez / Getty Images / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain elokuva-akatemian Oscar-palkinnot jaetaan 85. kerran maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Parhaan elokuvan pystin saaja on useimmissa arvioissa jo ratkennut: sen ennustetaan menevän Ben Affleckin ohjaamalle Argo-trillerille. Jos ennustelut toteutuvat, lavalle nousee myös ainakin kaksi sellaista voittajaa, joille Oscar on jo kolmas.

Vahvoilla palkintoveikkailuissa ovat Steven Spielberg Lincoln-elämäkertaelokuvan ohjauksesta ja Daniel Day-Lewis miespääosasta samaisessa filmissä. Molemmat on palkittu Oscarilla jo kahdesti aiemmin.

Ennustelujen mukaan kolmannen kerran voittajia saattaa olla kaksi muutakin: Sally Field Lincolnin _naispääosasta ja Robert De Niro sivuosasta _Silver Linings Playbook eli Unelmien pelikirja -draamassa.

Ennätyksiä saatetaan tehdä myös ikäkysymyksissä: ehdolla parhaasta pääosasta on kisan kaikkien aikojen vanhin naisehdokas, itävaltalaisen Michael Haneken katkeransuloisen Amour-elokuvan 86-vuotias tähti Emmanuelle Riva, sekä toisaalta nuorimmasta päästä yhdeksänvuotias Quvenzhané Wallis. Hän tähdittää Benh Zeitlinin ohjaamaa erikoislaatuista_ Beast of the Southern Wild_ -seikkailua.

Oscar-gaala alkaa maanantaiyönä kello kolme Suomen aikaa. Televisiolähetyksellä on viime vuosina ollut nelisenkymmentä miljoonaa katsojaa. Kiinnostuneiden joukko on hieman pienentynyt ja samalla ikääntynyt 1990-lukuun verrattuna.

Lähteet: AP, Reuters, AFP