1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ravintolaruoan velvoitteet mietityttävät: "Hinnat nousevat"

Yle Uutisten haastattelemat ravintola-asiakkaat eivät innostu EU-asetuksesta, joka velvoittaa ravintolat ilmoittamaan tuotteidensa alkuperät entistä tarkemmin.

talous
Tapio Mansikkamäki uskoo ravintolahintojen nousevan.
Tapio Mansikkamäki uskoo ravintolahintojen nousevan.Yle

Ensi vuoden lopulla ravintola-asiakas saa entistä yksityiskohtaisempaa tietoa ruoastaan. EU-asetus on vasta valmisteluvaiheessa, joten vielä ei tiedetä, millä tavoin ravintolat antavat ruokatiedon kuluttajille.

Lihaskandaalin keskellä kuluttajien luulisi olevan uudistuksesta innoissaan. Näin ei kuitenkaan kaikkien kannalla ole.

- Kulujahan se vain nostaa, kun kaikkea taas vain lisätään. Ravintoloitsijan pitää tietää kaikki asiat. Mehän maksamme tällaiset lisäjutut hinnassa, lappeenrantalainen Tapio Mansikkamäki pelkää.

- Ei ole tarpeellista, koska EU sääntelee meitä muutenkin ihan liikaa. Tärkeintä on vain se, että ravintoloiden hygienia on kunnossa, Mansikkamäki jatkaa.

Asetuksen valmistelutyössä mukana oleva Matkailu- ja ravintolapalvelu ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi vahvistaa asiakkaan pelon. Ravintolaruoan hinta voi uudistuksen myötä nousta.

- Kyllä siinä jonkinlainen kustannusvaikutus voi olla. Silloin se menisi hintoihin. Uskoisin kuitenkin, että löydetään riittävän kevyet tavat toteuttaa tämä, joten ei se juuri tule hinnoissa näkymään, Aittoniemi uskoo.

"Hinta on tärkein"

Helsinkiläisessä ravintolassa viikonloppuna asioineet nuoret aikuiset eivät myöskään hypi uudistuksen takia riemusta.

- Avoimuus on aina hyvä, mutta voisi kuvitella, että ruokalistasta tulee aika raskas, jos siinä pitäisi kaikki ainesosat luetella, Joonas Koukkunen pohtii.

- Ei se uudistus ehkä ruokapäätöksiini vaikuttaisi, mutta onhan se avoimuus ihan plussaa, samassa pöytäseurueessa istunut Sanni Suokas sanoo.

Nuorten mielestä tärkeintä ravintolaruoassa ei kuitenkaan ole sen alkuperä vaan sopiva hinta.

- Ei ole kauheasti väliä, onko ruoka Suomesta vai Puolasta. Enemmän se hinta tässä vaiheessa elämää on merkitsevin asia, Suokas tietää.

Lihaskandaali ei vaikuta

Suomen suurimmista ruokaravintolaketjuista kerrotaan, ettei meneillään oleva lihaskandaali ole aiheuttanut kuluttajien tottumuksissa muutoksia. Lihan alkuperää ei juuri kysellä, ja sen vahvistaa myös Matkailu- ja ravintolapalvelu ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

  • Ei asiaa ole pahemmin ravintoloissa kyselty, Aittoniemi tietää.
Ravintola-asiakkaat uskovat, ettei Suomessa ole tarvetta epäillä epämiellyttäviä totuuksia.

- Ei sillä alkuperällä niin suurta vaikutusta ole. Luotto on sen verran kova, että laatu on hyvä, kun syö ravintolassa Suomessa, Anton Jukola näkee.

Myöskään Kuluttajavirastolle ei asiasta ole juuri tullut yhteydenottoja. Silti kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen pitää uusia ravintolaruoan velvoitteita kuluttajan kannalta hyvänä asiana.

- Uudistus kuulostaa aika hyvältä, koska kuluttajathan kaipaavat tietoja asioista. Sääntely pitää vain toteuttaa kohtuullisesti.

Tulevaa uudistusta valvoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Kuluttaja-asiamies kuitenkin toivoo, että myös asiakkaat valvovat asiaa.

- Aina uusia määräyksiä ei noudateta. Valvontaresurssit ovat kovin niukkoja, joten toivoisin, että asiakkaat pitävät itse huolta asiasta, Hentunen toivoo.

Lue seuraavaksi