Pirkanmaa on edelleen Suomen synkintä MRSA-aluetta

Alkuvuodesta uusia tartuntoja on todettu Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä nelisenkymmentä, mikä on selvästi enemmän kuin muualla Suomessa.

Kuva: Tiina Karjalainen / Yle

Terveyskeskuksissa ja pitkäaikaishoitoa antavissa laitoksissa MRSA-tartuntojen riski on edelleen suuri, joten hygieniaan on kiinnitettävä suurta huolellisuutta.

Pirkaanmaalla on vuosia taisteltu MRSA-tartuntojen saamiseksi kuriin ja hiukan edistystä onkin saavutettu. Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen uskoo, että suunta on saatu käännettyä pysyvästi parempaan, vaikka luvut ovat vielä muuhun maahan verrattuna synkkiä.

- Jos ajatellaan että tasaisen matkan vauhdilla mennään, niin tästä vuodesta tulee aika samanlainen kuin viime vuodesta. Viime vuosi oli ensimmäistä kertaa moniin vuosiin sellainen, että meillä oli vähemmän MRSA-tartuntoja kuin aiempina vuosina.

Jaana Syrjänen vakuuttaa, että taisteluintoa sitkeää bakteeria vastaan riittää.

- Viime vuonna tehostetuin toimin yli puolitimme Taysin tartunnat. Kyllä se antaa meille voimia jatkaa tässä taistelussa. Nyt sairaanhoitopiirin hallitus on sitoutunut edelleen puolittamaan tartunnat Taysissa. Se vaatii kovaa työtä, mutta katson ettei se ole mahdotonta.

MRSA on sairaalabakteeri, joka on vastustuskykyinen antibiooteille.