1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelit

Sormet eivät jäädy tietokoneella pilkkiessä

Pitkästi yli kymmenen vuotta kehitelty ilmainen pilkkipeli on pian valmis. Tietokoneen ruudulla tapahtuva pilkkiminen koukuttaa suomalaisten lisäksi myös venäläisiä. Tiivis fanikunta innostaa tekijöitä.

pelit

Yhdeksänkymmentäluvun lopulla kaksi nuorta miestä, Mikko Happo ja Janne Olkkonen, julkaisivat pelin, jossa tuijotetaan näyttöruutua herkeämättä ja seurataan tarttuuko kala pilkkiin. Ilmaispelistä tuli hitti ja miehet ovat työskennelleet pelin kakkosversion kanssa jo toistakymmentä vuotta.

Satojatuhansia latauksia kerännyt peli pian on valmis. Pro Pilkin kakkososa on tulossa kevään aikana.

- Kun kakkosen ensimmäisiä suunnitelmia kirjoitettiin ruutupaperille vuonna 2001, tehtiin lista ominaisuuksista, joita pelissä pitäisi olla. Nyt alkaa olla lähestulkoon kaikki kasassa. Hahmonkehityssysteemi oli myös listalla, mutta se päätettiin jättää pois, Olkkonen kertoo.

Pilkkipeli otetaan vakavasti

Kun muu perhe menee nukkumaan, minä alan kirjoitella.

Janne Olkkonen

Se, että peli on kantanut näin pitkään, on ollut tekijöille suuri yllätys. Pro Pilkki 2:n ympärille on kasvanut valtava fanijoukko, joka järjestää tietokonepilkissä jopa SM- ja MM-kisat. Kalamies siis ottaa myös tietokonepilkin vakavasti.

- Kyllä se on tämä valtava fanikunta, mikä saa jatkamaan. Netissä niin monta ihmistä pelaa peliä, odottaa uusia versioita ja kirjoittelee keskustelupalstoilla. Se motivoi, että nämä tuotokset tulevat käyttöön. Kun muu perhe menee nukkumaan, minä alan kirjoitella.

Vaikka Pro Pilkki 2 on ilmaispeli ja sitä kehitetään vapaaehtoisvoimin, ovat pelin ystävät vaativia ja kriittisiä uusien ominaisuuksien suhteen. Pelistä on tehty versio suomeksi ja englanniksi ja myös uusille kielipaketeille olisi kysyntää. Janne Olkkosen mukaan erityisesti venäläiset ovat viehättyneet pilkkireiän tuijottamiseen tietokoneen näytöllä.

Peliä pelaavat myös eri ikäpolvet. Tämä kävi ilmi jo ensimmäisessä versiossa, joka julkaistiin niin sanottuna cardwarena. Sen idea on, että jos tykkäät pelistä, lähetä tekijöille postikortti. Niitä tuli paljon, Olkkonen muistelee,

Pienien pitäjien mummot lähettivät kortteja, että kiitoksia ihanasta pelistä.

Janne Olkkonen

- Pienien pitäjien mummot lähettivät kortteja, että kiitoksia ihanasta pelistä. Se oli varsin sykähdyttävää.

Pinnan alla on elämää

Janne Olkkosen silmät syttyvät innosta, kun alamme puhua pelin pinnan alaisesta maailmasta. Kalojen liikkeisiin ja mallintamiseen on käytetty aikaa ja vaivaa.

- Se on pelin sydän ja siksi ihmiset jaksavat sitä pelata. Sen verran voin siitä paljastaa, että siellä on kalat parvina. Niille on määritetty tietynlaiset logiikat miten ne käyttäytyvät keskenään, miten ne reagoivat kävelyyn jään päällä tai miten pilkkiä heilutellaan. Kun haukia tulee paikalle, pikkukalat lähtevät karkuun. Siellä on alla oikea elämä.

Nyt julki on betaversio 0.95. Valmiiseen versioon on tulossa vielä muutamia uusia ominaisuuksia.

- Nettiennätykset tulevat tarjolle ja uutena kalalajina mukaan tulee made, jota ei aiemmin ole ollut mukana ja se on ollut puute.

Happo & Olkkonen aina tuloslistojen kärkipäässä

Pelin hahmoja on nimetty esimerkiksi Pro Pilkki 2:n SM- ja MM-kisoissa pärjänneiden mukaan, mutta jäällä pilkillä liikkuvat myös tekijämiehet Janne Olkkonen ja Mikko Happo. Miesten kalaonni tuntuu olevan aina hyvä. Ovatko pelin isät siis koodanneet itsensä peliin muita paremmiksi pilkkijöiksi?

- Kyllä tarkoituksella omat pelaajat on pistetty sinne yläkastiin, Olkkonen virnistää.

Aiempien versioiden julkaisun yhteydessä myös pelin ystävien innokkuus on saanut palvelimet tukkeutumaan. Mikko Happo ja Janne Olkkonen ovatkin viime aikoina julkaisseet uudet versiot ladattaviksi kaikessa hiljaisuudessa palvelimille eri puolille maapalloa ja tieto uudesta versiosta on levinnyt puskaradion välityksellä.

Jonain keväisenä päivänä odotettavissa siis on, että kalassa.net-sivustolle ilmaantuu kaikessa hiljaisuudessa viimein ladattavaksi Pro Pilkki 2:n kauan odotettu versio 1.0.

Lue seuraavaksi