Filippiinit varautuu korvaamaan Marcosin hallinnon uhrien kärsimyksiä 185 miljoonalla eurolla

Korvausrahat tulevat Marcosin sveitsiläisille pankkitileille tallettamista varoista.

Ulkomaat
Filippiiniläiset kannattelevat kylttejä,  joissa entisen diktaattorin Ferdinand Marcosin kasvot.
Filippiiniläiset kannattelevat kylttejä, joissa Ferdinand Marcosin kasvot. Filippiinien entisen diktaattorin Ferdinand Marcosin 27 vuotta sitten päättyneen hallintokauden uhrit ovat viimein saamassa korvauksia kärsimyksistään.Rolex Dela Pena / EPA

Filippiinien entisen diktaattorin Ferdinand Marcosin 27 vuotta sitten päättyneen hallintokauden uhrit ovat viimein saamassa korvauksia kärsimyksistään.

Maan nykyinen presidentti Benigno Aquino on allekirjoittanut lain, jonka myötä tuhansilla vuosina 1972 - 86 vangituilla, kidutetuilla ja raiskatuilla filippiiniläisillä on mahdollisuus anoa korvauksia. Korvauksista päättää lautakunta, jonka on annettava vastaus korvausanomukseen kuudessa kuukaudessa.

Korvauksiin on varattu kymmenen miljardia pesoa eli noin 185 miljoonaa euroa. Vahingonkorvauksiin käytetään varoja, jotka Marcos presidenttinä toimiessaan piilotti sveitsiläisille pankkitileille. Filippiinien hallitus on arvioinut Marcosin ja tämän perheen varastaneen valtion varoja kaikkiaan noin 7,5 miljardia euroa. Sittemmin Filippiineille on palautettu noin kolme miljardia euroa.

- Emme pysty palauttamaan uhreille heiltä varastettua aikaa, mutta voimme taata sen, että valtio tunnustaa heidän kärsimyksensä ja auttaa heitä siten pääsemään lähemmäksi haavojen parantumista, Aquino sanoi lain allekirjoittaessaan.

Maanpaossa Havaijilla vuonna 1989 kuolleen Marcosin poika, senaattori Ferdinand Marcos junior on antanut korvauksille varauksellisen tukensa. Marcos junior kirjoittaa Facebook-sivullaan, etteivät korvaukset ole hänelle "mikään ongelma". Hänen mukaansa "kymmenet tuhannet Marcosin kauden jälkeisten ihmisoikeusrikosten uhrit" on kuitenkin jätetty vaille huomiota.

Lähteet: AFP