1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katainen: Rahoittajat olivat kiinnostuneita Himasen tutkimuksesta

Pääministerin mukaan Sitra, Tekes ja Suomen Akatemia olivat itse kiinnostuneita lähtemään mukaan hankkeeseen. Alun perin ajatus tutkimuksesta lähti pääministeriltä itseltään.

Pekka Himanen luovutti Suomen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin tekijöitä analysoivan Kukoistuksen käsikirjoituksen hallitukselle Helsingissä 10. maaliskuuta 2010. Raporttia oli ottamassa vastaan muun muassa silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan rahoittajatahot Sitra, Tekes ja Suomen Akatemia olivat innostuneita filosofi Pekka Himasen raportista. Katainen sanoi, ettei "purematta niele" väitettä siitä, että rahoittajia olisi painostettu lähtemään mukaan hankkeeseen.

- Päinvastoin, silloin he olivat hyvin kiinnostuneita lähtemään tähän mukaan. Mä olen tottunut siihen, että ihmiset sanovat "ei", jos kokevat, että tästä ei ole mitään hyötyä, hän sanoi.

Tutkimus tuli maksamaan kaikkiaan 700 000 euroa. Summan kohtuullisuutta Katainen ei halua arvioida.

Ajatus lähti pääministeriltä

Kataisen mielestä hankkeeseen ei muutenkaan liity mitään kummallista.

Hän kertoo ajatuksen lähteneen alunperin siitä, kun hän keskusteli Himasen kanssa suunnitteilla olevasta kansainvälisestä talouskasvua koskevasta tutkimuksesta, jonka yhtenä kohteena olisi Suomi. Samaan aikaan valtioneuvoston kansliassa oli tavoitteena tehdä selonteko kestävän talouskasvun periaatteesta.

- Sanoin, että tässä olisi hyvä mahdollisuus löytää yhteinen sävel, eli he pystyisivät sparraamaan sitten tätä Suomen kestävän talouskasvun työtä. Ja tästä se oikeastaan syntyi, Katainen kertoo.

Tämän jälkeen Katainen keskusteli asiasta Sitran, Tekesin ja Suomen Akatemian johtajien kanssa. He olivat pääministerin mukaan innostuneita hankkeesta. Valtioneuvoston kanslian lakimiehet puolestaan selvittivät, ettei tilaus kuulu hankintalain piiriin.

Kestävän talouskasvun idea kiehtoo

Kataisen mukaan hänellä ei ole mitään erityissuhdetta Pekka Himaseen. Hän sanoo kuitenkin pitävänsä kiehtovana Himasen ja toisen tutkijan Manuel Castellsin tapaa jäsentää talouskasvua ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden kannalta.

Hankkeen yhteydessä viime marraskuussa julkaistu Sininen Kirja oli Kataisen mielestä mielenkiintoinen. Hän toivoo, että myös tutkimuksen tulevasta sisällöstä käytäisiin laajaa keskustelua.

- Odotan kovasti, että sieltä tulee jotain uusia ajatuksia, joista sitten ehkä Suomessakin voitaisiin ottaa opiksi, hän sanoi.