Kenkämallisto hakee voimaa kauhuelokuvista ja gotiikasta

Kengät mielletään usein naisten söpöstelyksi. Hämeen ammattikorkeakoulun kenkäsuunnittelijat hakivat kenkämallistonsa aiheet Frida Kahlon tuskasta, Babylonian epäjumalista ja kauhuelokuvista sekä Notre Damesta. Kengät esiintyvät toukokuun muotinäytöksessä.

Kotimaa
Kengän prototyyppi ja Frida Kahlon maalauksia
Frida Kahlon maalaukset inspiroivat kengänsuunnittelua.Anne Karppinen

Kenkämalliston synnyttäminen on pitkä prosessi. Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulun jalkineopiskelijat hakivat kengälleen teemat.

Riikka Seppäsen teemana on muodonmuutos pahaksi kaksoisolennoksi.

Aluksi innostuin Babylonian epäjumalista

Riikka Seppänen

- Aluksi innostuin Babylonin epäjumalista, katson paljon kauhuelokuvia ja niitä sitten fiilistelin. Halusin tästä tosi synkän, mutta koska kyse on muodonmuutoksesta, alkupään kengät saavat olla tosi söpöjä. Haluan, että näkyisi evoluutio, kun malliston laittaa riviin. Kengän on saatava valita itse muotonsa, Riikka Seppänen kuvailee.

Riikka Seppänen löysi Frida Kahlon maalauksista juuri oikean epätoivon ja tuskan. Ruskean ja beigen värit vaikuttivat häneen myös paljon.

- Varsinkin tämä maalaus, missä Frida oksentaa on vaikuttava. Koetin piirtää lestin päälle siitä muotoja.

Ensimmäiset kaksi koekappaletta jo tehty. Seppänen käyttää nahkaa. Hän tekee itse myös puupohjat, jotta saa todella haluamansa muodon. Koekappaleita on tehtävä useita ennen varsinaisia pareja.

Korkokenkien tuska

Jalkineopiskelijan Sanna Niskasen teemana on goottilainen arkkitehtuuri.

- Gotiikka käsittää keskieuroopasta isoja tuomiokirkkoja, joiden muotokieleen olen kovasti ihastunut. Luonnosteluvaiheessa on yksi kuva, joka on otettu kirkon sisältä: Notre Damen tukikaaret muodostui kantavaksi elementiksi. Sen ympärille syntyi kaikki.

Sanna Niskanen lähti tekemään lestin päälle malliviivoja. Lopulta työ pelkistyi. Tukikaaret ratkaisevat kenkien mukavuuden ja näyttävyyden.

- Alkuun se näytti yksityiskohtaiselta piperrykseltä, mutta vähitellen ne tippuivat pois. Kaikki korkokengillä kävelleet tietävät, mihin tukikaaria tarvitaan. Korkokengät voivat olla tuskallisia, jos kaari eli lesti jalan alla ei ole hyvä.

Joutuuko Sanna Niskanen antamaan periksi "Notre Damelle" sen näkee sitten, kun mallit ovat lavalla ja heiltä pääsee kysymään, miten kenkä kulkee.

Jokainen suunnittelija haluaa saada kenkänsä juuri sellaiseksi kuin on itse ajatellut. Riikka Seppäsellä ja Sanna Niskasella on myös tavoitteena saada näkyvyyttä sekä oma kaupallinen mallisto.