Alpakan villa lämmittää palelevat varpaat parhaiten

Ei ole villan voittanutta -sanonta ei pidä enää paikkaansa. Suomalaisten sormet ja varpaat pysyvät villasukkia ja villalapasia paremmin lämpiminä alpakan villasta tehdyissä tuotteissa. Alpakkalangan lämpöarvo on nelinkertainen villaan verrattuna.

Kotimaa
Villasukkia Yle Pohjanmaan sukkatempauksesta
Yle Pohjanmaa

Villasukan tärkein ominaisuus lienee lämmittävyys. Etenkin, jos talvisää on pakkassää.

Vaikka toisin voisi luulla, sataprosenttisesta villasta kudottu sukka ei ole talvisukkana lämmittävin.

- On se silti lämpimämpi kuin sellaisesta langasta tehty, johon on lisätty tekokuitua, sanoo Rustoopuori Oy:n markkinointipäällikkö Marja Hemminki-Haapoja Seinäjoelta.

Villalanka vasta kolmanneksi lämpimintä

Langassa ja langassa on eroa. Sukkalanka, johon lisätään tekokuitua, kuten nylonia, kestää villaista paremmin, mutta sen lämpöarvo kärsii.

Merinovilla, joka mielletään lasten neuleiden langaksi, on lämpöarvoltaan vähän tavallista villaa parempaa. Villalankojen lämmittävyyskilpailussa ykkössijalle sekään ei silti kelpaa.

- Sataprosenttisen alpakan villan lämpöarvo on nelinkertainen villaan verrattuna, tietää Marja Hemminki-Haapoja.

- Alpakkainen lapanen on mainio aluslapanen vaikka hiihtokintaan sisälle ja sukka esimerkiksi lasten talvikenkien lämmikkeeksi lumileikkeihin, Hemminki-Haapoja jatkaa.

Nykykutojien trendi on kutoa käyttötuotteita eli vähän paksuja tumppuja ja töppösiä ohuempia sisäsukkia.

- Tätä alpakkalankaa saa kutoa pienemmillä 2,5-3,0 millimetrin puikoilla, joten siitä syntyy ihanan ohuita, mutta lämmittäviä käsitöitä, opastaa Marja Hemminki-Haapoja.