Viikon luontoäänen isä keräsi lintujen ääniä lähes 40 vuotta

Yleisradion luontotoimittaja ja luonto-ohjelman isä Veikko Neuvonen on ylpeä elämäntyöstään. Vaikka kenttätyö on saanut jäädä, luonto ja siitä kirjoittaminen ovat edelleen tärkeässä osassa miehen arkea.

luonto
Veikko Neuvonen Lahden talvisessa keskustassa.
Katariina Luoma / Yle

Muutama vuosikymmen takaperin Yleisradion entinen luontotoimittaja Veikko Neuvonen sai käskyn tehdä Viikon lintu -ohjelma radioon. Siitä sai alkunsa 37 vuotta kestänyt äänitysprojekti.

- Aika pian huomasin, että Yleisradion sen aikainen lintujen äänivalikoima oli heikko. Totesin, että tässä sitä on elämäntyötä kerrakseen, jos kerää suomalaisen linnuston äänet, muistelee Neuvonen.

Tekemisen myötä into kasvoi, ja vähitellen Neuvonen huomasi nauhoittavansa lintujen ääniä myös vapaa-ajallaan.

Olen tällainen itseoppinut äänittäjä, ja uskon että opin sen asian aika hyvin.

Veikko Neuvonen

- Sain oman kaluston ja äänitelaitteet olivat minulla aina kodin nurkassa. Olen tällainen itseoppinut äänittäjä, ja uskon että opin sen asian aika hyvin, myöntää Neuvonen vuosikymmenten tuomalla varmuudella.

Myöhemmin "Viikon lintu" muuttui Neuvosen toimesta Viikon luontoääneksi.

- Radion väline on ääni. Jos luonto-ohjelmia aikoo tehdä, täytyy etsiä ne äänelliset elementit, Neuvonen toteaa.

Äänitysreissuja Uutta-Seelantia myöten

Kotimaisten lintujen lisäksi luontotoimittaja pääsi tutustumaan myös eksoottisempiin lajeihin.

- Toki me kuljimme maailmalla. Eteläisin piste, jossa minäkin olen äänitteitä tehnyt, on Uusi-Seelanti. Yleisradio antoi sen mahdollisuuden, että pystyimme yhdistämään nämä kaksi asiaa, Neuvonen kiittelee.

Vuosikymmenten saatossa syntyi tuhansia äänitteitä, joita hyödynnetään edelleen. Arvokas äänitystyö päättyi vuonna 2008. Syyksi Neuvonen mainitsee tekniikan ja erityisesti tallentimien jatkuvan kehityksen.

Enkä voinut sallia itselleni sitä, että pudotan äänittämisen laatua, joten työ sai jäädä.

Veikko Neuvonen

- Niin laadukkaita välineitä en olisi saanut käyttööni. Enkä voinut sallia itselleni sitä, että pudotan äänittämisen laatua, joten työ sai jäädä.

Työ luontoaiheiden parissa jatkui tietokoneen ääressä. Aherruksen tuloksena on syntynyt useita luontoaiheisia kirjoja.

Vaikka kenttätyö sai jäädä työn puolesta, luonnossa liikkuminen on edelleen tärkeä osa Neuvosen arkea.

- Jokaisena aamuna lähden ulos luontoon. Sellaista säätä ei ole, ettei ulos voisi lähteä. Se on mun elämäni ollut ja tulee olemaan niin kauan, kunnes kansi kolahtaa viimeisen kerran.