1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ikäihmiset vierastavat kuulolaitetta

Kuulokoje on monen mielestä vanhenemisen symboli. Tämä selviää Turun yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa. Vain puolet kuulokojeen omistajista käyttää laitetta säännöllisesti.

Kuulolaite korvassa Kuva: Yle / Minna Rosvall

Kuulokojeen käyttöä hävetään yhä Suomessa. Turun yliopistossa perjantaina väittelevän Jaakko Salosen mukaan vain puolet kuulokojeen omistajista käyttää laitetta säännöllisesti. Salosen tutkimuksen mukaan ikäihmiset välttävät kuulolaitteen käyttöä, koska sitä pidetään hankalana ja laite mielletään vanhenemisen symboliksi.

Moni valitti myös kuulolaitteen suhinaa, vaikka nykylaitteissa häiriöäänet on saatu hyvin hallintaan. Raili Grönroos hankki kuulolaitteen kuukausi sitten.

- Huomasin eron, kun kaappikello rupesi lyömään ihan erilaisella äänellä kuin aikaisemmin. Kun lähdin liikkeelle ensimmäisen kerran kuulolaitteen asentamisen jälkeen, oli pakkasaamu. Joku raapi auton ikkunaa ja se skrapan ääni oli paljon terävämpi kuin aikaisemmin olin kuullut, kertoo Raili Grönroos.

Kuulolaite vaatii totuttelua

Kolmannes kuulolaitetta käyttävistä ikäihmisistä käyttää laitetta harvoin tai ei lainkaan. Moni pitää laitetta vanhuuden merkkinä, mutta muitakin syitä on, sanoo lääketieteen lisensiaatti Jaakko Salonen.

Aivoille nämä äänet ovat yllätyksiä ja ne vaativat tietyn tottumisen.

Jaakko Salonen, lääketieteen lisensiaatti

- Se vaatii tottumista ja usein säännöllistä käyttöä useiden viikkojen ajan ennen kuin siitä oppii nauttimaan. Aivoille nämä äänet ovat yllätyksiä ja ne vaativat tietyn tottumisen, kertoo Salonen.

Käytössä oleva kuulolaite vähentää yhteiskunnan avun tarvetta, parantaa kotona selviämistä ja ennen kaikkea ihminen,  joka on paremmin toimintakykyinen nauttii elämästään enemmän ja on täysipainoisempi yhteiskunnan jäsen.

- Kuulolaite voisi yleistyä jo sillä, että ihmiset päivittäisivät tietonsa laitteesta, sanoo Jaakko Salonen.

Kuulolaite voi olla myös värikäs - kuin koru. Niitä löytyy punaisena, vihreänä tai näkymättömänä.

Joo, mullekin laitettiin klitteriä oikeen. Täytyyhän vähän turhamainen olla siinä sivussa.

Raili Grönroos, kuulokojeen käyttäjä

- Joo, mullekin laitettiin klitteriä oikeen. Täytyyhän vähän turhamainen olla siinä sivussa, kertoo Raili Grönroos.

Kojeen hoitaminenkaan ei haittaa.

- Se alkaa olla sitä teknistä touhuu, pestä silmälaseja, säätää kuulolaitetta. Se on sitä elämää, pitää vain tottua.