Kolumni: Olympialaiset myyvät omia perinteitään

Painia ollaan pudottamassa olympialaisista uusien lajien edestä. Kisojen ja ylipäätään urheilun perinteet ollaan unohtamassa, kun lajeja kilpailutetaan niiden suosion ja taloudellisen kannattavuuden perusteella. Valintakriteerit täyttäysi tällä hetkellä ehkä parhaiten amerikkalainen showpaini.

paini
Painijat molskilla.
Yle

Kansainvälinen olympiakomitea on pudottamassa painia pois olympialaisista. Painin mahdollisuudet selvitä sillasta ovat enää minimaaliset. Paini pudotettiin ydinlajeista ja sen pitäisi päihittää valinnassa uusiksi lajeiksi tyrkyllä olevat lajit kuten baseball, rullaluistelu, kiipeily ja vesilautailu.

Painilta on vaadittu uusiutumista, johon paini ei ole pystynyt vastaamaan. Pitäisi jollain keinoa saada muun muassa enemmän suosiota ja televisionäkyvyyttä. Jotain mistä tehtäisiin videopelejä ja missä raha liikkuu. Valinnassa pitäisi ottaa huomioon myös doping-näkökulma, mutta en ole kuullut puheita pyöräilyn pudottamisesta lajilistalta.

On spekuloitu sillä, ettei paini ole hoitanut lobbausta ja että se olisi joutumassa politikoinnin uhriksi. Onko tämä näpäytys painin suuntaan: kenenkään asema ei ole itsestään selvä. Minusta painin, jos jonkun, asema olympialaisissa pitäisi olla selvä.

Painin juuret ovat syvällä. Laji oli mukana antiikin olympialaisissa ja nykyaikaisissakin olympialaisissa se on ollut yli sata vuotta. Eikö olympialaisissa pitäisi olla mukana edes yksi urheilumuoto, joka näyttää edelleen samalta kuin miltä se on voinut näyttää kilpailuissa ennen ajan laskun alkua. Tai lähes, nykyään on vaatteet päällä. Pitäisikö ne riisua uudestaan, jos se toisi tarpeeksi katsojia.

Muistetaan vielä, että yksi kaikkien aikojen urheilijoista, Siperian karhu Aleksandr Karelin, oli painija. Legendaarinen Karelin hallitsi lajiaan suvereenisti ja otteli tappioitta yli vuosikymmenen. Uskomaton voittokulku tuli päätökseen Sydneyn olympialaissa, joissa Karelin hävisi kultaottelussa pisteellä.

Olympialaiset myyvät omia perinteitään, jos paini todella pudotetaan kisoista. Uusiutuminen on ymmärrettävää, mutta joku raja siinäkin on oltava. Eihän olympialaisia esimerkiksi muutettaisi jokavuotisiksi, vaikka sekin voisi olla tuottoisampaa. Vähän niin kuin jääkiekon MM-kisoilla.

Jos televisionäkyvyys ja suosio, eli raha on tärkeintä olympialajien valinnassa, pitäisi KOK:n harkita vakavissaan uudeksi lajiksi amerikkalaista showpainia. Käsikirjoitetut showpainiottelut ovat miljoonabisnes, jolta eivät katsojat lopu. Järjestäjät pääsisivät itse päättämään mitalistitkin. Olympiakulta voitaisiin jakaa vaikka mukavimmalle maalle, sille parhaalle lobbaajalle.