1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Fennovoiman muutokset voivat johtaa lupapohdintoihin

Voimalayhtiö Fennovoima neuvottelee japanilaisen Toshiban kanssa uuden 1 600 Megawatin ydinvoimalan toimittamisesta. Yhtiö pohtii myös pienemmän, ns. keskisuuren voimalan rakentamista. Yhtenä vaihtoehtona laitostoimittajaksi on noussut esiin venäläisyhtiö Rosatom, jota Fennovoima ei maininnut lupahakemuksessaan.

Osa Fennovoiman harkitsemista muutoksista ydinvoimalahankkeseen saattaa johtaa pohdintaan, sopivatko muutokset yhtiön saamaan lupaan. Eduskunta vahvisti kesällä 2010 hallituksen periaatepäätöksen, jossa Fennovoima sai luvan ydinvoimahankkeelleen.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää julkisuuteen tulleita Fennovoiman uusia toimintavaihtoehtoja oikeudellisesti moniuloitteisina, joihin ei ole helppoa ja yksiselitteistä vastausta. 

- Fennovoima itse arvioi miten se menee tästä eteenpäin. Jos se valitsee eri tien kuin mitä se periaatepäätöshakemuksessaan esitti, niin se ottaa siinä juridisen riskin. Se arvioidaan sitten aikanaan valtioneuvoston rakennuslupapäätöksen yhteydessä, ministeri toteaa Yle Uutisten haastattelussa.

Valtioneuvosto päättää asiasta sitten, kun yhtiö jättää rakentamislupahakemuksen. Se pitää jättää 1. heinäkuuta 2015 mennessä.

Vapaavuori myöntää, että esimerkiksi Rosatomin tai hakemuksesta poikkeavan reaktorin valinta voi herättää kysymyksen siitä, mahtuuko se periaatepäätöksen raameihin.

Asiaa hankaloittaa se, ettei tämäntyyppisistä tapauksista ole kokemusta.

- Sen takia olisi minusta vastuutonta antaa kovin yksiselitteisiä varmoja oikeudellisia tulkintoja tässä asiassa, jota ei ole huolellisesti perattu.

Periaatepäätöksen tulkinnan Vapaavuori sälyttää silti valtioneuvostolle.

- Periaatepäätöksen tulkinta on asia, joka viime kädessä tehdään valtioneuvostossa - ja sitten ehkä korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Juttua on muokattu maanantaina 25.2. kello 18.20. Jutusta on poistettu ministeri Jan Vapaavuoren sanomaksi kirjoitettu, että olisi oikeudellisesti erittäin vaikea asia, jos Fennovoima poikkeaisi hakemuksessaan mainituista laitostoimittajista. Vapaavuori ei ottanut tähän asiaan kantaa.