1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tekes olisi halunnut kilpailuttaa Himasen tutkimuksen - "toimme sen selvästi esiin"

Tekesin entisen pääjohtajan mukaan tutkimuksen tekijä valittiin valtioneuvoston kansliassa. Hän kuvailee tapausta erikoiseksi.

Professori Pekka Himanen Kestävän kasvun ja hyvinvoinnin foorumin lehdistötilaisuudessa Helsingissä marraskuussa 2012. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Tekes olisi halunnut kilpailuttaa tutkimuksen, jonka tekijäksi valittiin filosofi Pekka Himanen. Tekesin entisen pääjohtajan Veli-Pekka Saarnivaaran mukaan tämä kanta tehtiin hyvin selväksi asiasta käydyissä neuvotteluissa.

- Kyllä Tekes selvästi toi sen esiin, että hyvin mielellään me olisi kilpailutettu se. Katsottu, että ketkä ne maailmangurut on, jotka siihen otettaisiin mukaan, hän sanoo.

Toiveista huolimatta kilpailutusta ei kuitenkaan tehty.

- Yksi syy oli tämä kova kiire aikataulu, joka johti siihen, että valtioneuvoston kanslia oli jo aika pitkälle ilmeisesti Himasen kanssa neuvotellut asiasta, ja haluttiin häneltä se tilata, Saarnivaara sanoo.

"Valinta tehtiin valtioneuvoston kansliassa"

Saarnivaara oli Tekesin pääjohtajana mukana rahoitusneuvotteluissa reilu vuosi sitten. Hän sanoo, että tilauksen sisällöllistä järkevyyttä pohdittiin vielä kokouksen jälkeenkin.

- Se arvio, mikä me tehtiin oli, että nämä Himasen kansainväliset kumppanit ovat sen verran kovan tason kavereita, että jos heidän työpanoksensa siihen aidosti saadaan mukaan, niin ehkä se on kuitenkin järkevää rahoittaa se hanke, hän sanoo.

Saarnivaaran mukaan Tekesin vastuulle jäi ainoastaan päättää, ollako mukana vai ei.

- Tietysti se rahoituspäätös on sinänsä täysin minun vastuullani Tekesin osalta. Mutta se varsinainen valinta, että se Himaselta tilataan, niin kyllä se sieltä valtioneuvoston kansliasta tapahtui, hän sanoo.

Viime syksynä eläkkeelle jäänyt Saarnivaara ei muista koko uraltaan toista tapausta, joka olisi hoidettu vastaavalla tavalla.

- Oli se ehkä siinä mielessä hiukan erikoinen.