1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hevosenlihakohu yllätti myös valvojan

Hevosenlihakohu yllätti keskipohjalaisen elintarvikevalvojan ja kauppiaan. Valvonta sai vuoden alusta lisätyövoimaa, mutta työntekijöitä on edelleen liian vähän. Silti se luottaa oman valvontansa tehoon ja myös yrittäjien rehellisyyteen

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Elintarvikevalvonnan erityistarkkailussa ovat tänä vuonna Keski-Pohjanmaalla jauheliha, täytetyt sämpylät ja tuoresalaatti. Viime vuonna keskityttiin grilleihin ja jäätelöön. Keski-Pohjanmaan terveysvalvonnan alueella on yhdeksän kuntaa.

-Mitä enemmän valvotaan, sitä parempi on elintarvikkeiden taso, uskoo terveysvalvonnan johtaja Andreas Smeds. Tänä vuonna on jo huomattu, että täytetyistä sämpylöistä neljännes on sellaisia, joiden laadussa on toivomisen varaa.

Yrityksissä kiertävä elintarvikevalvoja voi lukea tuotteiden reseptit ja tarkistaa tuoteselosteen, mutta valmiin tuotteen koostumukseen on vaikeampi päästä käsiksi.

- Totta kai se on ongelma, myöntää Smeds.

-Joudumme vain luottamaan, että resepti pitää paikkansa, hän tiivistää.

Hevosen kokoinen yllätys

 Hevosenlihakohu pääsi yllättämään niin valvojan kuin kauppiaan.

-Kylllä se osittain yllätti. Tällainen voi aiheuttaa yrittäjälle suuria imagotappioita, hän voi menettää asiakkaansa, sanoo terveystarkastaja Veli-Matti Parkkamäki.

-Yllättihän se. Se mikä luvataan, on pidettävä. Me käytämme lähiruokaa ja lähialueen kalastajien palveluita, Silloin palvelutiski tietää mitä on tarjolla, sanoo Minimanissa työskentelevä palvelutiskiyrittäjä Mark Svahn.

Järjestys on puhtauden kaveri

Elintarvikevalvonta on huomannut, että yritysten tavallisimmat puutteet toistuvat. Jos järjestys on huono, puhtauskin reistailee. Kaikkialla omavalvonta ei kirjaa puutteita eikä niiden korjauksia. Välillä suojavaatteet unohtuvat, eikä säilytystilojen lämpötila ole kohdallaan.

-Joskus jopa lämpömittarit puuttuvat, sanoo Parkkamäki.

-Työntekijät ja yrittäjät vetoavat kiireeseen ja onhan se osittain todellinenkin syy. Paljon auttaa jos toimintatavat ovat kohdallaan ja vastuualueet on määritelty.

-Kyllä se rutiineja vaatii, mutta aina ne asiat kuntoon tulevat, on Svahnin kanta.

-Olisi todella poikkeuksellista, jos  elintarvikkeista koituisi todellinen terveysvaaraa. Eivät yrittäjät sellaisia riskejä ottaisi, luottaa Parkkamäki.