Kasvihuoneen täydeltä tulevaisuuden haaveita

Vesalan koulun oma kasvihuone ja pieneläintarha innostavat oppilaita luonnnontieteiden opiskeluun. Moni oppilas viettääkin välitunnit eläimiä hoitaen ja haaveilee samalla ammatista eläinten parissa.

Kotimaa
Marsun kynsiä leikataan Vesalan koulun kasvihuoneessa

Suomen suurin koulukasvihuone eli oppilaiden kesken ”kasvari” pitää Vesalan yläasteen Luonto ja Tiede – soveltuvuuskoeluokan oppilaat ahkerina. Kasvien lisäksi kasvihuoneessa elää myös suuri joukko lemmikkieläimiä, joiden hoitamisesta vastaavat oppilaat itse.

Kasvihuoneen hoito opettaa vastuuta ja antaa alasta kiinnostuneille suuntaa ammatinvalintaan. Työ myös tuo monelle oppilaalle mukavaa vaihtelua tavalliseen koulupäivään.

- On tosi kivaa, että pääsee välitunneilla hoitamaan eläimiä. Tästä saa paljon kokemusta ja tämä on muutenkin kaikin puoli mahtava keksintö, sanoo kahdeksannella luokalla oleva Sara Savolainen.

- Kyllä minä suosittelisin tätä myös muille. Tämä on ihan kivaa ja täällä oppii hoitamaan eläimiä ja ottamaan sitä vastuuta, sanoo tarhan kanasta ja kukosta huolehtiva Lauri Pehkonen.

Palkinto innostuksesta

Idea koulun omasta kasvihuoneesta syntyi jo 80-luvulla ja itse kasvihuone on ollut pystyssä nyt jo toistakymmentä vuotta.

- Aikoinaan kouluja kiertänyt koulutarkastaja huomasi, että Vesalassa oltiin kiinnostuneita biologiasta. Me haudoimme siihen aikaan oppilaiden kanssa viiriäisen munia biologian luokan varastossa. Tämä tarkastaja oli sitten sitä mieltä, että koulu ansaitsee oman kasvihuoneen, kertoo lehtori Marja Hassinen.

Nykyään kasvihuone kattaa yli 250 neliömetriä ja toimii myös pienenä eläintarhana.

- Eläimet tulivat mukaan lähinnä sen takia, että oppilaat oppisivat ottamaan vastuuta eläimistä, lemmikkieläimistä ja ylipäätään luonnosta. Haluamme, että oppilaat ymmärtävät sen, että hoitotyöhön pitää sitoutua, sanoo Hassinen.

Kasvihuoneen kautta alalle

Oman alan etsiminen aloitetaan nykyään jo varhain ja niinpä ”kasvarillekin” hakeutuu pääsääntöisesti oppilaita, jotka etsivät omaa ammattiaan luonnon parissa. Luonnontieteiden soveltuvuusluokka olikin aikoinaan luonteva valinta Vesalaan.

- Minä olen suunnitellut, että menen johonkin eläimiin suuntautuvaan työhön sitten aikuisena. Siinä mielessä tästä kokemuksesta on tosi paljon hyötyä, sanoo Sara Savolainen.

- Eläimet ovat aina kiinnostaneet minua ja tänne oli tosi kiva tulla hoitamaan niitä ja saamaan kokemusta, sanoo puolestaan Piritta Jokiheimo.

Vanhoja oppilaita on tullut opettajallekin vastaan alan eri töissä.

- Monet jatkavat tästä luonnontiedelukioon ja sitten on eläintenhoitajiksi ja puutarha-alalle mennyt oppilaita. Joskus on kukkakaupassakin joku hihkaissut, et hei muistaks sä mua, sanoo Hassinen.

Ajoittain innokkaiden nuorten biologien innostus tarttuu myös muihin.

- Minä toin vanhemmat tänne avoimien ovien päivänä niin ne ihastuivat noihin gerbiileihin niin paljon, että seuraavalla viikolla me jo hankittiin gerbiilejä kotiinkin, Savolainen sanoo.