1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Piispa: Maallikkosaarnaaja Jalovaaran puheet eivät sovi kirkkoon

Espoon piispa Tapio Luoma aikoo ottaa Jalovaaran saarnat puheeksi kirkkoherrojen kanssa. Luoman mukaan seurakunnilla on velvollisuus tietää, millaisia tilaisuuksia kirkoissa järjestetään.

Kotimaan uutiset
Espoon piispa Tapio Luoma.
Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma.Yle

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoman mukaan kirkkoja kiertävän maallikkosaarnaja Pirkko Jalovaaran puheet eivät nykyisessä muodossaan sovi evankelisluterilaiseen kirkkoon. Jalovaara väittää, että pahat henget aiheuttavat masennusta ja syöpää. Hän myös sanoo, että lääkkeet ovat saatanan tie ihmiseen.

- Jostain syystä näyttää siltä, että hänen toiminnassaan korostuvat sellaiset piirteet, jotka ainakaan tuollaisessa muodossaan eivät mielestäni meidän kirkkoomme sovi, Luoma sanoi Yle TV1:n A-Studiossa maanantaina.

Luoman mukaan Jalovaara on saarnannut myös Espoon kirkoissa. Piispa aikoo ottaa hänen toimintansa puheeksi seurakuntien kirkkoherrojen kanssa.

- Haluan pohtia heidän kanssaan, mitä voitaisiin tehdä, jotta tämänkaltaiselta julistukselta väityttäisiin.

TV1:n MOT näytti maanantai-iltana videon, jossa Jalovaara saarnaa helsinkiläisessä kirkossa. Videolta välittyneet puheet tulivat Luomalle yllätyksenä. Hänen mukaansa olisi hyvä käydä koko kirkon piirissä keskustelua siitä, millaista toimintaa kirkoissa on sopiva järjestää.

- Seurakunnilla on oikeus ja velvollisuuskin tietää, millaisia tilaisuuksia kirkoissa järjestetään, Luoma huomauttaa.