1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bersani: Italia herkässä tilanteessa

Pier Luigi Bersanin keskustavasemmistolainen liittouma yrittänee muodostaa hallituksen, mutta tasainen vaalitulos mutkistaa neuvotteluja.

Italian demokraattisen puolueen johtaja Pier Luigi Bersani toteaa Italian olevan hyvin herkässä tilanteessa parlamenttivaalien jälkeen. Bersanin keskustavasemmistolainen liittouma voitti täpärästi parlamenttivaalit, mutta ei ole saamassa enemmistöä parlamentin ylähuoneeseen.

Bersani sanoo, että he hoitavat vastuun, jonka vaalit antoivat.

Uutistoimisto Reutersin lainaamien puolueen edustajien mukaan keskustavasemmisto yrittää muodostaa hallituksen. Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitkä sen vaihtoehdot ovat, kun selvää vaalivoittajaa ei ole.

Silvio Berlusconin keskustaoikeistolainen vaaliliitto ylsi lähes tasoihin Bersanin vaaliliiton kanssa. Beppe Grillon perustama Viiden tähden liike sai lähes neljänneksen äänistä ja pääministeri Mario Montin keskustalainen vaaliliitto noin kymmenen prosenttia.

Vaalijärjestelmän vuoksi Bersanin vaaliliitto on saamassa selvän enemmistön parlamentin alahuoneen paikoista, mutta ei ylähuoneen senaatin paikoista.

Berlusconin Vapauspuolueen edustaja Angelino Alfano sanoo puolueen olevan hyvin tyytyväinen vaalitulokseen. Hänen mukaansa se antaa uutta ajateltavaa niille, jotka uskoivat  Berlusconin uran olevan lopussa.

Grillo on ylistänyt vaalitulosta uskomattomaksi. Hän lupaa puolueen tekevän kaiken, mitä lupasi kampanjassa. Kampanja perustui pitkälti poliittisen eliitin etujen ja korruption karsimiseen.

Monti sanoo olevansa tyytyväinen kymmenen prosentin ääniosuuteen. Säästötoimistaan ulkomailla kiitetty mutta kotimaassa arvosteltu Monti kehottaa olemaan haaskaamatta uhrauksia, joita italilalaiset ovat tehneet.

Monet ovat pelänneet, että selvän vaalivoittajan puuttuminen johtaa epävakauden lisääntymiseen Euroopan kolmanneksi suurimmassa taloudessa. Jotkut demokraattisen puolueen edustajat ovat arvelleet, että Italiassa saatetaan joutua järjestämään uudet vaalit muutaman kuukauden kuluessa. Toiset arvelevat, että Grillon puolueen kanssa voitaisiin päästä jonkinlaiseen sopimukseen.

Poliittiset analyytikot ovat pitäneet mahdollisena myös suurta koalitiota oikeiston ja vasemmiston välillä tai sitä, että parlamentin ylähuone hajotettaisiin ja uudet vaalit järjestettäisiin vain sen osalta.

Vaalituloksen julkistamisen jälkeen osakekurssit ovat olleet laskussa. New Yorkissa Dow Jones -indeksi laski 1,55 prosenttia ja Tokiossa Nikkei-indeksi 2,26 prosenttia.