Koe uusi yle.fi

Ruotsi järjestää Euroviisut säästöbudjetilla

Euroviisujen isäntämaa Ruotsi toppuuttelee viisujen kilpavarustelua. Tapahtuma aiotaan järjestää pienemmällä rahamäärällä kuin esimerkiksi Helsingin viisut kuusi vuotta sitten. Azerbaidzhan tuhlasi viisuihin viime vuonna kymmeniä miljoonia euroja.

kulttuuri
Malmön areenan sisätilat.
Euroviisut lauletaan ja tanssitaan toukokuussa Malmön areenalla.Yle

Ruotsi aikoo järjestää Euroviisut vain 15 miljoonalla eurolla. Summa on pienempi kuin esimerkiksi Helsingin viisut kuusi vuotta sitten ja huomattavasti pienempi kuin viime vuoden Euroviisut Azerbaidzhanissa.

Ruotsi alkoi valmistautua tämän vuoden Euroviisuihin jo ennen kuin voitokas Loreen nousi viime vuonna lavalle Azerbaidzhanin Bakussa.

- Tiesimme olevamme suuri ennakkosuosikki, joten aloitimme valmistelut jo ennen matkaa Bakuun, kertoo Ruotsin television SVT:n tuottaja, euroviisujen järjestämisestä tänä vuonna vastaava Martin Österdahl.

Viisujen voittaminen tulee kalliiksi

Martin Österdahl.
SVT:n tuottaja Martin Österdahl uskoo, että säästeliäillä viisuilla saadaan intiimi tunnelma.Yle

Azerbaidzhan törsäsi kilpailuun vähintään kymmeniä miljoonia euroja. Ruotsin televisio on päättänyt selvitä 125 mijoonalla kruunulla eli vajaalla 15 miljoonalla eurolla.

- Alati kasvavien kustannusten suuntaan ei voi jatkaa. Ei löydy uutta kerrottavaa tai suurempaa valotaulua vuokrattavaksi kuin Moskovassa, toteaa tuottaja Martin Österdahl.

Ainakin neljä maata on ilmoittanut jättäytyvänsä Euroviisuista tänä vuonna pois talousongelmien vuoksi. Osallistumisessa kun piilee voittamisen vaara.

- Haluamme, että kilpailu säilyy vielä 50 vuotta ja että kaikki Euroopan maat voivat pysyä mukana. Siksi euroviisujen on muutettava kurssiaan.

Malmö odottaa viisuja innolla

Ruotsi järjestää laulukilpailut pääkaupungin sijaan kolmensadantuhannen asukkaan Malmössä. Kohtuubudjetilla halutaan nyt luodan intiimimpi ja yleisöystävällisempi tunnelma.

Malmö sai esimakua tulevasta jo viikonloppuna, kun siellä järjestettiin yksi euroviisujen esikarsintakilpailuista. Monet kilpailuyleisöön jonottaneet aikovat olla mukana myös Euroviisuissa toukokuussa.

- On mahtavaa, että kilpailu järjestetään Malmön areenalla. Sehän tuo tänne valtavasti ihmisiä, sanoo malmöläinen Jenny Andersson.

- Kysehän ei ole vain Ruotsin television kilpailuista, vaan kaikki malmöläiset ja koko Ruotsi ovat mukana ja tekevät voitavansa, myötäilee Frekrik Lindblad Malmöstä.