Franzénin esikoisohjaus kypsyy Peräpohjolan kylmyydessä

Peter Franzén on tyytyväinen Tumman veden päällä -kirjaansa pohjautuvan elokuvan kuvauksiin. Näyttelijöitään hän kehuu estotta.

Kuva: Jari Vesa / Yle

Suuren suosion saavuttaneen kirjan "Tumman veden päällä" elokuvaversion kuvaukset Keminmaassa ja Kemissä alkavat olla viimeisiä stunttikuvauksia vaille valmiit. Talvikuvaukset saadaan päätökseen ensi viikon alussa, ja ohjaaja-kirjailija Peter Franzén on tyytyväinen mies.

- Olen tosi iloinen ja onnellinen, että tämä on mennyt näin hyvin ja olemme vain parantaneet tahtia. Nyt tämä koneisto on jotenkin lukkiutunut kohdalleen ja minun päähäni myös, että miten minun täytyy tehdä, jotta tämä toimii, esikoisohjaaja pyörittelee.

Franzén kehuu erityisesti pikku-Peteä näyttelevää rovaniemeläistä Olavi Angervoa.

- En ole ikinä ollut sellaisen lapsinäyttelijän kanssa tekemisissä. Hitsi vieköön, minulla on kyllä parhaat näyttelijät tässä. Ja aikuisnäyttelijät Samuli Edelmann, Matleena Kuusniemi, Ismo Kallio, Marja Packalen, Mari Perankoski ja Tommi Raitolehto - ihan loistava porukka, Franzén hehkuttaa.

"Suurkaupunki" Kemi ja Keminmaa palautettiin 70-luvulle

Elokuvan jälkikäsittely eli leikkaus alkaa välittömästi kuvausten päätyttyä. Ohjaajana debytoiva Franzén myöntää, että editointivaihe on hänelle entuudestaan tuntematon.

Hitsi vieköön, minulla on kyllä parhaat näyttelijät tässä.

Peter Franzén

- Odotan oikein innolla sitä, kun en ole sitä koskaan päässyt kokonaisvaltaisesti tekemään.

Elokuvaa on kuvattu muun muassa Keminmaan Kallinkankaalla, Tornion Kaakamossa ja Kemissä Hotelli Merihovissa. Franzen naurahtaa, että elokuvassa Kemi näyttäytyy pienen pojan silmin suurkaupunkina.

- Olemme löytäneet aika paljon 70-luvun lopun meininkiä. Ja jos ei ole aivan sitä oikeaa ulkoasua ollut, niin lavastus- ja rekvisiittaporukka on yrittänyt muuntaa Kemiä ja Keminmaata sellaiseksi, että se uppoaa -77-78 -lukuihin, Franzen kuvailee.

Maailmanensi-ilta Meri-Lappiin

Tumman veden päällä -elokuvan maailmanensi-ilta järjestetään Meri-Lapissa 6.9.2013. Tarkempi paikka on vielä avoin, sillä sopiva tila on hakusessa.

- Mukavat hipat on tulossa. Toivottavasti saamme hyvän tilan, jotta saamme näytettyä sen isolle väelle, ja toivon mukaan se on teatteria muistuttava tila, että saamme hyvän äänen- ja kuvanlaadun, ohjaaja toteaa.

Tumman veden päällä on tulossa myös teatterin näyttämölle Kemin kaupunginteatterissa kevään aikana. Kemin teatterin näytelmäversio on Peter Franzénin mukaan tehty hieman eri näkökulmasta kuin kirja ja myös siitä aiemmin tehty teatterisovitus.

- Tykkäsin kyllä siitä millä tavalla sitä oli lähdetty viemään, kirjailija kiittelee.

Franzénilla ensi-ilta myös näyttelijänä

Ohjaaja-Franzén on kiireinen mies myös näyttelijänä. Hän lentää heti kuvausten jälkeen takaisin nykyiseen asuinmaahansa Yhdysvaltoihin, jossa promotaan suomalaista "Kerron sinulle kaiken" -elokuvaa. Franzen näyttelee miespääosaa.

- Se kertoo suvaitsevaisuudesta, ja se tematiikka sopii oikein hyvin minulle. Näyttelen miestä, joka kiinnostuu transseksuaali-ihmisestä. Leea Klemola näyttelee pääosaa ja tekee ihan huikean roolin, Franzén kehuu.