1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapissa leiskuva revontulikevät

Yhä useampi matkailija haaveilee näkevänsä Lapin matkallaan revontulet. Tänä keväänä siihen on hyvät mahdollisuudet, sillä aurinko on aktiivisessa vaiheessa. Tämä on paras revontulikevät kymmeneen vuoteen.

Kuva: Antti Pietikäinen / North Frame

Ulkoiluvaatefirma Helly Hansen kysyi 2000 ihmiseltä eri puolilla maailmaa, mitä he haluaisivat kokea ennen kuolemaansa. Kolmanneksi listalla - heti miljonääriksi tulon ja maailmalla kiertelyn jälkeen - ylsi toive nähdä revontulet, The Northern Lights.

Muoniossa sijaitsevan Harrinivan Lomakeskuksen revontuliekspertti Antti Pietikäinen ei ihmettele sijoitusta yhtään.

- Monelle asiakkaalle revontulien näkeminen on unelmien täyttymys. Se nyt vaan on niin kiinnostava ilmiö ja se on täällä kaukana pohjoisessa.

Antti Pietikäinen on vahvasti sitä mieltä, että revontulet on Lapille merkkituote, jonka merkitys on ehdottomasti kasvussa.

Auringonpilkkumaksimi räjäyttää värit taivaalle

Kevätpäiväntasaus 20. maaliskuuta kannattaa merkitä kalenteriin revontulien toivossa, sillä auringon aktiivisuus lisääntyy silloin ja sinne astikin ollaan koko ajan hienoisessa nousussa.

- Auringon aktiivisuus menee 9-12 vuoden sykleissä. Nyt ollaan maksimivaiheessa ja sen on laskettu huipentuvan toukokuussa. Siitä aletaan pikkuhiljaa mennä alaspäin, mutta 1,5-2 vuotta on nyt hyvin revontulia, Antti Pietikäinen selventää.

Ensi lauantaiksi (2.3.) Pietikäinen ennustaa näyttäviä revontulia.

- Auringossa on silloin pieni korona-aukko, josta tulee Maahan laajempaa aurinkotuulta ja se tietää revontulia.

Auringonpilkkumaksimin huipun koittaessa toukokuussa Lapin taivas on jo yötäpäivää valoisa, joten revontulien näkemisen huippuaika on Lapissa juuri nyt.

Turisti hyppii tasajalkaa

Antti Pietikäinen toimii Harrinivan Lomakeskuksen revontulieksperttinä, joka jakaa revontulitetoutta ja opettaa valokuvaamaan niitä. Hän myös "metsästää" asiakkaille taivaan värejä seuraamalla avaruussäätä ja auringosta kertovia nettisivustoja.

- Sieltä näkee suoraan, koska alkaa viisari väpisemään ja koska olisi purkaus tulossa Maahan. Löytyy myös taivaskameroita Kilpisjärveltä, Muoniosta, Kevolta, Kirunasta... Sieltä näkee suoraan sään ja onko revontulia, Antti Pietikäinen kertoo seurantamenetelmistään.

Se näpsii kuvia ja pomppii tasajalkaa siinä edessä.

Revontuliekspertti Antti Pietikäinen

Japanilaisten tiedetään olevan kovasti revontulien perään, mutta niin ovat monet muutkin. Erityisesti britit.

- Revontulista kerrotaan siellä uutisia myöten. Lappi-imago on briteissä vahva ja tämä on heille edelleen satumainen paikka, Antti Pietikäinen kertoo.

Parhaita hetkiään Antti Pietikäinen sanookin kokevansa vetäessään asiakasryhmiä revontulten alla.

- Siellä näkee oikeasti sen asiakkaan, joka kokee unelmansa täyttymyksen, kun revontulet leimahtaa taivaalle. Se näpsii kuvia ja pomppii tasajalkaa siinä edessä. Ne on niin kiitollisia! Kyllä siinä on semmonen hetki, että työ tekijäänsä kiittää, Antti Pietikäinen sanoo.

Revontulimetsästäjä Antti Pietikäisen ei tarvitse etsiä piilopaikkaa silloinkaan, kun pilvet peittävät Lapin tumman taivaan eivätkä revonhännät leimua ihmissilmin ihastella.

- Kyllä he ymmärtävät, että kyse on luonnonilmiöstä.