Vapaavuori: TUI-alusten rahoitus varmistunut

Valtio muun muassa ostaa Turun telakan maa-alueen ja vuokraa sen takaisin telakkayhtiölle.

politiikka
Jan Vapaavuori.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta telakkayhtiö STX Finlandin tilanteesta.Yle

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan kahden Turun telakalla rakennettavan TUI-risteilijän rahoitus on varmistunut.

Vapaavuori kertoo, että neuvottelut osapuolten kesken saatiin päätökseen maanantaina, ja asia hyväksyttiin valtion osalta hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa tiistaina.

Valtio muun muassa myöntää kahdelle TUI-risteilijälle yhteensä 31 miljoonaa euroa innovaatiotukea. Tuesta 16 miljoonaa on myönnetty jo aiemmin, eli uutta rahaa on luvassa 15 miljoonaa.

Lisäksi valtio ostaa Turun telakan maa-alueen ja vuokraa sen takaisin telakkayhtiölle. Maakaupan arvo on 23,5 miljoonaa euroa.

Vapaavuoren mukaan telakkayhtiö STX sitoutuu mittavaan pääomitukseen, jonka arvo on kymmeniä miljoonia euroja. Alusten tilaaja puolestaan on tehnyt merkittäviä joustoja rahoituspuolella.

Vapaavuori korostaa, että ratkaisu varmistaa kahden TUI-risteilijän rakentamisen, mutta ei ratkaise kaikkia Turun telakan ongelmia.