Kirkkojen ovet sulkeutumassa saarnaaja Jalovaaran edestä

Julistus on radikaalistunut parissa vuodessa. - Demoneilla uhkaavalla saarnaajalla ei enää ole asiaa Savonlinnan tuomiokirkkoon järjestämään tilaisuutta, sanoo kirkkoherra.

Kotimaa
Pirkko Jalovaara.
Pirkko JalovaaraYle

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra Sammeli Juntunen ei nyt esiintulleiden tapausten jälkeen päästäisi maallikkosaarnaaja Jalovaaraa kirkkoonsa pitämään tilaisuutta.

- Hän on ollut meillä viiden vuoden aikana kahdesti. Toisella kertaa olin itse läsnä eikä opetus ollut ollenkaan tällaista kuin minulle on sanottu sen nyt olevan. Hän kuulemma opettaa, että syöpä on riivaajien aiheuttamaa. Ei siinä meidän illassamme ollut tällaista.

- Ilmeisesti opetuksen sisältö on vaihtunut ja radikaalistunut muutaman vuoden kuluessa.

- Tuntuu aika älyttömältä ja suoraan sanoen inhottavalta, että tällä tavalla ihmisten ahdistunutta tilannetta käytetään hyväksi ja julistetaan, että syöpä on riivaajien aiheuttamaa ja lääkkeet ovat saatanasta. Onhan se ihan sairasta.

Kirkkoherra Sammeli Juntunen ei pidä Jalovaaraa kirkolle teologisena ongelmana: - On selkeää, että tällaista ei voi sietää. Sitä ei saa suvaita.

Maratonmittainen kolehtipuhe

Pirkko Jalovaara ja Seppo Juntunen ovat käyneet Savonlinnassakin pitämässä sanan ja rukouksen iltoja. He rukoilevat sairaitten puolesta.

Alun perin Juntunen ja Jalovaara kiersivät yhdessä, jossakin vaiheessa heille tuli välirikko. Sen jälkeen he ovat kiertäneet erikseen ja Savonlinnaankin heitä on otettu vastaan vuorovuosina.

Pirkko Jalovaaran käydessä viimeksi Savonlinnassa hänen puheensa ei ollut demoneilla pelottelua.

- Mutta Jalovaaran kolehtipuhe, jossa myydään materiaaleja, oli tavattoman pitkä. Vähän se ärsytti, sanoo kirkkoherra Sammeli Juntunen.

- Ei ole tyylikästä pitää 20 minuutin kolehtipuhe ja varsinainen opetus on paljon lyhyempi. Pikkuisen tyylirikko se on minusta.

- Varsinaisen rukoustilanteen tunnelma oli rauhallinen. Manipulaation henkeä ei ollut eikä opetuksessa ollut sairaita piirteitä silloin pari kolme vuotta sitten.