Miljardi-investointi - Joensuulle uusi kaupunkikeskusta

Joensuun ydinkeskustaa aiotaan venyttää Pielisjoen itärannalle. Nykyisen rautatieaseman seudulle on tarkoitus rakentaa uusi keskusta. Nikolaintoriksi kutsutulle alueelle suunnitellaan liiketiloja, ravintoloita, luovien alojen alojen osaamiskeskusta, kylpylää ja matkakeskusta. Onnistuakseen projekti tarvitsee rahoitusta yksityisilltä yrityksiltä.

Joensuu
Joensuun keskustan kehittämissuunnitelma.
Joensuun kaupunki / Yle

Joensuun kaupunki suunnittelee rakentavansa uuden kaupunkikeskuksen Pielisjoen itärannalle. Rautatieaseman seudulle rakentuvaa aluetta kutsutaan Nikolaintoriksi. Itärannan suunnitelmissa ei arkailla:

– Meillä on tarkoitus siirtää joki keskelle kaupunkia. Sinne rakennetaan lisää liiketilaa, ravintoloita, kylpylä, matkakeskus, luovien alojen yrityskeskustaa ja Ilosaarta kehitetään. Joensuun kaupungin talous- ja strategiajohtaja Risto Väänänen kertoo.

Meillä on tarkoitus siirtää joki keskelle kaupunkia.

Risto Väänänen

Suunnitelmat on tarkoitus toteuttaa tulevien 20 vuoden aikana. Projektin arvioidaan maksavan miljardi euroa. Sekä valtiolta että Joensuun kaupungilta rahoitusosuus tarvittaisiin 100 miljoonaa euroa. Jotta hanke onnistuu, tarvitaan 800 miljoonaa euroa yksityisiltä yrittäjiltä.

– Yrittäjien kanssa on keskusteltu sopimuksen laadintavaiheessa. Kaikki ovat olleet kiinnostuneita. Toki vielä ei ole mitään myytävää tai sovittavaa, selittää Väänänen.

Nikolaintorille kauan odotettu matkakeskus

Matkakeskushanke on ollut Joensuussa esillä useiden vuosien ajan. Tarkoituksena on myös uudistaa sataman aluetta yritystoiminnan käyttöön. Itärannan kehittämishanke on jo aloitettu Penttilänrannan rakentamisen myötä.

Olemme ikään kuin jo liikkuvassa junassa.

Risto Väänänen

– Olemme ikään kuin jo liikkuvassa junassa, Väänänen kuvailee.

Sirkkalansilta ja Ylisoutajansilta valmistuvat vuoteen 2015 mennessä. Siltojen pitäisi yhdistää kaupungin kaksi keskustaa toisiinsa.

Turisteista rahasampo?

Uudistuksia tehdään asukkaiden ja venäläismatkailijoiden vuoksi. Tällä hetkellä Venäjä-yhteistyön vaikutus on noin 800 työpaikkaa. Kaupunki on arvioinut, että vuonna 2020 vaikutus olisi 2500 työpaikkaa.

– Varovaisen arvion mukaan vuoteen 2020 mennessä matkailijat tuovat lisää 100 miljoonaa euroa, arvioi Väänänen.

Miksi emme tekisi investointeja nyt?

Risto Väänänen

– Miksi emme tekisi investointeja nyt? Nythän niitä tarvitaan, sanoo Väänänen haastavasta taloustilanteesta.

Mikäli Joensuun kaupunki valitaan mukaan työ- ja elinkeinoministeriön kasvusopimus- ja INKA-ohjelmiin kaupunki saa valtakunnan tukea kehittämishankkeisiin.

Korjattu 27.2.2013 klo 11.27: Sekä valtiolta että Joensuun kaupungilta rahoitusosuus tarvittaisiin 100 000 euroa. Jotta hanke onnistuu, tarvitaan 800 000 euroa yksityisiltä yrittäjiltä muotoon Sekä valtiolta että Joensuun kaupungilta rahoitusosuus tarvittaisiin 100 miljoonaa. Jotta hanke onnistuu, tarvitaan 800 miljoonaa euroa yksityisiltä yrittäjiltä.