Näin asuntolainojen korko kääntyi

Korot olivat madaltuneet pitkään, kunnes pankit ryhtyivät selvään marginaalin kiristykseen viime vuonna. Se käänsi keskikorot loppuvuodesta asunnonostajien kavahtamaan nousuun.

talous
Taulukko.
Yle Uutisgrafiikka

Pankit nostivat uusien asuntolainojen marginaaleja kiihtyvään tahtiin kohti viime vuoden loppua. Yle Uutiset teki Suomen Pankin laskelmien pohjalta taulukon, jossa marginaalit ovat pukanneet keskikoron nousukäänteeseen. Käänne tapahtui marraskuussa.

Nähtäväksi jää, onko tässä uuden nousun alku vai ohimenevä kumpare. Uuden asuntolainan keskikorko ehti laskea tasan vuoden verran.

Asuntolainan korko koostuu viitekorosta - esimerkiksi 3 tai 12 kuukauden euriborista - ja sen päälle maksettavasta korkomarginaalista.

Uusien asuntolainojen keskikorko on laskenut yhtä soittoa vuoden 2011 loppupuolelta lukien - yhtä kauan kuin 12 kuukauden euribor on laskenut.

Suomalaiset sitovat asuntolainansa tavallisimmin 12 kuukauden euriboriin. Se oli joulukuussa huvennut jo 0,55 prosenttiin. Vaikka viitekorko sukeltaa, asuntolainan keskikorko ei enää loppuvuodesta seurannut sen suuntaa.

Pankit ovat pitkään puhuneet viitekoron päälle lisäämiensä marginaalien korotuspaineesta - se näkyy nyt. Pankit olisivat mielestään muuten liian ahtaalla pankkiveron takia sekä vakavaraisuussääntöjen tiukentuessa. Isompia marginaaleja perustellaan siis samoilla syillä kuin pankkien palvelumaksujen nousua ja väenvähennyksiä.