Onko Suomi homoliittojen takapajula?

Ranska ja Britannia ovat hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Suomessa eduskunta ei ota käsittelyyn tasa-arvoista avioliittolakia. Asiaa koskeva lakialoite hävisi äänestyksessä äänin 8-9. Onko Suomi homoliittojen takapajula?

Osallistu
Pariisilaiset marssivat homoseksuaalien avioliitto-oikeuden puolesta 27. tammikuuta.
Pariisilaiset marssivat homoseksuaalien avioliitto-oikeuden puolesta 27. tammikuuta.Etienne Laurent / EPA

Britannian ja Ranskan parlamenttien alahuoneet hyväksyivät samaa sukupuolta olevien avioliitot. Molemmissa maissa kansalaisten niukka enemmistö kannattaa mielipidetiedustelujen mukaan homoliittoja.

Kyselyiden perusteella myös Suomi sopisi samaan ryhmään, mutta lakialoite hävisi eduskunnan lakivaliokunnan äänestyksessä.

Jo 11 valtiota on laillistanut homoliitot ja monissa Yhdysvaltain osavaltioissakin homoparit voivat mennä naimisiin. Onko Suomi jäämässä jälkijunaan, kun monet konservatiivisetkin maat sallivat samaa sukupuolta olevien avioliitot? Miksi lakialoite ei etene eduskunnassa?

Keskustelua käytiin Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa Radio Suomessa torstaina 28. helmikuuta klo 18.03. Ohjelmassa asiantuntijavieraat vastasivat kuuntelijoiden kysymyksiin tasa-arvoisesta avioliittolaista.