Omistaja haluaa edelleen Valistustalosta eroon

Hallinto-oikeuden vaatima suojeluarvon selvitys pitkittää ratkaisua kiistellyn Valistustalon kohtalosta Rovaniemellä. Rakennuksen omistava LYY-kiinteistöt on vetänyt purkulupahakemuksensa pois hallinto-oikeudesta ja tilannetta kartoitetaan uudestaan ja erilaisia vaihtoehtoja käydään vielä läpi.

hallinto-oikeus
Valistustalo sijaitsee Pekankadun ja Valtakadun kulmauksessa Rovaniemellä
Valistustalo sijaitsee Pekankadun ja Valtakadun kulmauksessa Rovaniemellä.Sauli Antikainen / Yle

Rovaniemen keskustassa sijaitsevalle Valistustalolle on haettu purkulupaa vedoten rakennuksen huonoon kuntoon. Rovaniemen hallinto-oikeus kumosi marraskuussa ympäristölautakunnan myöntämän luvan. Syynä tähän oli, että rakennuksen suojeluarvoa ei ollut riittävästi selvitetty ennen luvan myöntämistä.

- LYY-kiinteistöjen ensimmäinen tavoite on edelleenkin päästä rakennuksesta eroon. Remonttiin meillä ei ole opiskelijoiden rahoituksella varaa, Lapin yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Liisa Ansala sanoo.

Ansala arvioi, että huonokuntoisen talon peruskorjaus ja vanhan öljylämmitysjärjestelmän uusiminen maksaisi jopa yli 10 miljoonaa euroa.

- Sellaisia rahoja ei ylioppilaskunnalla ole. Mutta jos joku yhteistyökumppani löytyy niin silloin remonttiakin harkitaan uudestaan.

"Suojelu toisi tukalat paikat"

Jos hallinto-oikeuden vaatimassa selvityksessä löytyy rakennukselle suojeluarvoa ja jos rakennus päädytään suojelemaan, omistaja on uusien haasteiden edessä.

- Rehellisesti sanottuna rakennuksen suojelu toisi omistajalle tukalat paikat. Opiskelijaomistajapohjalta ei pystytä keräämään remontin kattavia varoja. Sellaisessa tilanteessa toivotetaan kaikkien yhteistyötahojen, kaupungin ja valtion tuki tervetulleeksi.

Suojelu tyrehdyttäisi Ansalan mukaan myös myyntisuunnitelmat.

- On ihan hyvä, että asiat selvitetään perusteellisesti, mutta harmittaa selvityspyynnön tuoma viivästyminen päätöksentekoon. - Mutta se taitaa olla Rovaniemellä aika yleistä, että jotkut asiat ja päätökset vain kestävät vähän pidempään, hän naurahtaa.

Museovirasto on aiemmin antanut lausunnon, jonka mukaan 1950-luvulla rakennettua Valistustaloa ei pitäisi purkaa. Rakennuksessa toimii tällä hetkellä muun muassa ravintola ja kuntosali. Talon säilyttämisen puolesta on kerätty addresseja ja käyty vilkasta yleisönosastokirjoittelua.

Monia vaiheita muun muassa kulttuuri- ja urhielutalona nähnyt Valistustalo tuli Lapin yliopiston ylioppilaskunnan omistukseen vuonna 2004.