Benedictus XVI saa uuden tittelin

Entinen paavi saa nimeensä liitteen, mutta muutoin häntä puhutellaan samalla tavoin kuin ennenkin.

Ulkomaat

Paavi Benedictus XVI saa erotessaan uuden tittelin: hänestä tulee emerituspaavi tai paavi emeritus, Vatikaani tiedottaa. Benedictusta kutsutaan edelleen "hänen pyhyydekseen", vaikkei hän enää olekaan katolisen kirkon päämies.

Vatikaanin tavan mukaan Benedictuksen paavillinen sormus tuhotaan, kun hänen kautensa loppuu, mutta hän saa vastakin pukeutua paavin valkoiseen kasukkaan.

Paavin eroaminen on aiheuttanut Vatikaanille päänvaivaa näissä käytännön kysymyksissä, sillä edellisestä erosta on liki 600 vuotta.

Paavi pakkaa

Vatikaanin tiedottaja on myös kertonut paavin viimeisten virkapäivien suunnitelmista. Tiistaina hän lajittelee asiakirjojaan Vatikaanin eri arkistoja varten sekä henkilökohtaisiin papereihin, jotka hän pakkaa mukaansa.

Keskiviikkona hän pitää viimeisen vastaanottonsa uskoville. Lipuista on esitetty 50 000 pyyntöä. Lisäksi muutama ulkomainen poliitikko pääsee tapamaan paavia yksityisesti.

Torstaina Benedictus hyvästelee kardinaalinsa ja hänet lennätetään helikopterilla loma-asunnolleen Rooman eteläpuolelle. Kello kahdeksalta illalla Italian aikaa hänestä tulee virallisesti entinen paavi.

Kardinaalien äänestysikäraja on 80

Seuraajan valinta alkaa kardinaalien konklaavissa maaliskuun puolivälillä. Paavin kuollessa konklaavi on järjestettävä 15 - 20 päivän kuluessa. Benedictus on sanonut, että tällä kertaa sitä voitaisiin aikaistaa.

Ensin kardinaalit kuitenkin kokoontuvat perinteisesti puimaan kirkkonsa tilaa ja tilannetta. Kokoontumispäiväksi on ilmoitettu 4.3.

Konklaaviin saavat osallistua kaikki kardinaalit eri puolilta katolista maailmaa. Äänestää saavat alle 80-vuotiaat. Heitä on 117, mutta kaksi on jo ilmoittanut jäävänsä pois konklaavista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters