1. yle.fi
  2. Uutiset

Anssi Kelasta on jälleen lupa tykätä

Suomen popmusiikkimarkkinoita ovat viime vuosina hallinneet naisartistit. Tänä keväänä vuorossa ovat kokeneet miesrokkarit. Albumejaan julkaisevat esimerkiksi Anssi Kela, J. Karjalainen ja Ismo Alanko. Kela on hakenut vaikutteita levylleen nuoruusvuosiltaan 80-luvulta.

kulttuuri
Anssi Kela
Anssi KelaYle

Anssi Kela teki uutta, artisin omaa nimeä kantavaa, albumiaan 1730 tuntia. Levy syntyi pääasiassa yksin omassa kotistudiossa.

- Erittäin kliseisesti sanottuna, mutta tämä on ollut sellainen paluu juurille -levy työmetodinkin puolesta. Kahta ensimmäistä levyä tein aika pitkälti yksikseni kotona ja varsinkin sen kakkoselevyn jälkeen vannoin, että en enää ikinä tee levyä tällä tavalla, Kela kertoo.

Kelalla oli tällä kertaa selkeä visio, että levystä piti tulla aikaisemmasta poiketen mukaansa tempaava.

- Halusin pukea musiikkia uudenlaisiin releisiin. Pohjimmiltaan biisit ovat samanlaisia kuin mitä yleensä teen, mutta ero on soundissa. Halusin tehdä mahdollisimman mukaansa tempaavan levyn. Se on aika poikkeuksellista meikäläiselle. Se ei ole se termi, jolla voisi kuvat aikaisempia levyjäni.

Vaikutteita suomalaisesta räpistä

Anssi Kela haki innoitusta uudelle albumille 80-luvun nuoruusvuosista ja sen aikakauden musiikista. Hänen ensimmäinen ostamansa levy oli Michael Jacksonin Off the Wall ja suosikkibändeihin kuului esimerkiksi Duran Duran.

- Sen aikakauden musiikkia ei voi kuunnella pelkästään musiikkina, vaan siinä kuuntelee myös omaa nuoruuttaan. Tulee mieleen muistoja, tapahtumia, ihmisiä ja jopa hajuja. Uudella levyllä halusin lyödä tiskiin DNA:n eli ne palikat, joista Anssi Kela on alunperin lähtenyt syntymään.

Teksteihin Kela haki uutta lähestymistapaa muun muassa suomalaisesta räpistä.

- Olen vuoden tai parin sisällä vihdoinkin löytänyt Suomi-rapin. 80-luvun lapsena minulla liittyi siihen traumoja eli en ole pystynyt aikaisemmin sitä lähestymään. Mutta viime vuosina olen oivaltanut siitä jotain ja kuunnellut sitä aika paljon. Varsinkin tuo tekstittäminen on tehnyt vaikutuksen. Minulla on pari biisiä, joita voisi pitää vaikka räppinä. Laulan toki niissä, mutta se tekstin flow on peräsin räpistä.

Suhtautuminen Kelaan muuttunut

Anssi Kelan uuden albumin ensimmäinen singleLevoton tyttöon saanut hyvän vastaanoton. Positiivisia kommentteja on sadellut etenkin sosiaalisessa mediassa.

Anssi Kela ei ole ollut maailman tyylikkäin juttu diggailla.

Anssi Kela

- Vaikka aika kovia hittibiisejä on tullut tehtyä aikaisemminkin, niin mitään kappaletta ei ole koskaan otettu tällä tavalla vastaan, Kela myhäilee.

Muusikko onkin huomannut, että suhtautuminen häneen on muuttunut.

- Jos puhutaan brändistä nimeltä Anssi Kela, niin se ei ole ollut maailman tyylikkäin juttu diggailla sanotaan tässä viisi vuotta sitten. Nyt jotain on selvästi tapahtunut ja itsekin on vaikea analysoida, että mitä. Huomaan, että nyt sellainen kuulematta paskaa -asenne onkin vaihtunut siihen, että odotetaan mitä teen ja siitä haluttaisiinkin tykätä.

Tyylin muuttamisessa on ollut riskinsä, muttä se on Anssi Kelan mukaan kannattanut.

- Isompi riski olisi ollut, että en olisi ottanut mitään riskiä. Jos olisin tullut ulos sillä samalla vanhalla, niin se olisi ollut vettä sen liekin päälle, mutta tämä Levoton tyttö on ollutkin bensaa.

_Levoton tyttö _onkin noussut Suomen radioiden soitetuimmaksi kappaleeksi. Anssi Kelan viides studioalbumi julkaistaan 22. maaliskuuta.

Lue seuraavaksi