Oravakin hajauttaa sijoituksensa

Maailman kuuluisimmat oravat lienevät Aku Ankasta tuttu parivaljakko Tiku ja Taku. Disneyn oravakaksikko kerää vimmaisesti tammenterhoja puun rungossa olevaan kotikoloonsa. Oikeat oravat ovat kuitenkin fiksumpia eivätkä laita kaikkia munia samaan koriin.

luonto
Orava männyssä
Yle

Talvella moni suomalainen tarkkailee luontoa erityisesti lintulaudan tapahtumia seuraillen. Lintujen lisäksi herkkuja piipahtavat usein kalastelemaan myös oravat.

Kurrelle kelpaa lintulautojen siemenkattaus, mutta se ei ole huono taloudenpitäjä itsekään. Siinä missä sijoituskirjallisuus kehoittaa ihmisiä hajauttamaan rahansa sekä ajallisesti että toimialoittan, oravakin noudattaa samaa periaatetta.

- Orava ei tee herkuilleen yhtä suurta piiloa, kuten moni muu hamstraaja, vaikkapa vesimyyrä. Orava hajauttaa sijoituksensa. Sillä on yksi jemma täällä, toinen tuolla ja viidestoista siellä, kuvailee puolankalainen Riitta Nykänen Metsähallituksen luontopalveluista.

Orava piilottaa herkkunsa pieniinkin puun koloihin, oksan hankoihin ja kaarnan rakoihin.

Orava on myös metsän istuttaja

Käpyjen siemenien lisäksi sienet kuuluvat olennaisena osana oravan talvivarastoihin.

- Minä hellyin kovana pakkaspäivänä ja yritin antaa kotini pihapiirin oravalla pähkinän. Ei kelvannut. Olisi varmaan pitänyt hoksata antaa kuivattuja sieniä, Riitta Nykänen naurahtaa.

Jos eurojen sijoittaminen on riski, myöskään hajautetut ruokasijoitukset eivät aina palaudu aivan sataprosenttisesti itse hamstraajan taskuun. Ottajia löytyy piilopaikkojen herkuille. Joskus herkut jäävät löytymättä, mutta tässäkin tapauksessa joku hyötyy.

- Pitäisi olla kiitollinen luonnon monimuotoisuudesta ja tässä tapauksessa juuri näistä lajeista, jotka varastoivat ruokaa oravan tavoin, huomauttaa biologi Vesa Hyyryläinen.

- Linnuista esimerkiksi närhi tai pähkinähakki tekevät tammenterhoista ja siemenistä talvivarastoja. Ne ruokavarastot, jotka eivät ikinä löydy nälkäisten syöjien suihin, voivat itää ja näin nämä eläimet auttavat kasvien leviämisessä, Hyyryläinen kertoo.