Teekkarit veistelevät velkavankeutta ja valoa

Oulun yliopiston teekkarikiltojen lumenveistokilpailu innoitti opiskelijoita pohtimaan tulevaisuutta kinosten äärellä. Se nähdään pääosin valoisana, mutta kantaakin osataan taiteilemalla ottaa.

teekkarit
Tuotantotalouden opiskelijoita
Yle / Iita Pirttikoski

Kinokset muuttuivat taiteeksi teemalla Teekkarin tulevaisuus, kun oululaisopiskelijoiden perinteikäs lumenveistokisa keräsi yliopiston sisäpihalle yhdeksän joukkuetta.

Aiemmin torinrannassa veistetty kisa käydään nyt toista kertaa yliopistolla. Teekkarit ovat tarkkoja tyttöjä ja poikia siitä, että rakennusmateriaalia on tasapuolisesti.

- Lumikasa painaa henkilöauton verran. Pidin siitä henkilökohtaisesti huolen, ettei tule eripuraa, Oulun Teekkariyhdistyksen fuksivastaava Nestori Törmä vakuuttaa.

Vingutetaan visaa

Yleinen sarja on ensimmäisen vuoden opiskelijoita varten, ja edustusjoukkuesarjassa kisaavat teekkariradio Rattoradio ja ylioppilaskunta. Rattolaisten teos, joka on yllättäen radio, on jo viimeisiä nappuloita vaille valmis, kun oppilaskunta käy vasta oman kasansa kimppuun. Visio on kuitenkin valmiina.

Lumikasa painaa henkilöauton verran. Pidin siitä henkilökohtaisesti huolen, ettei tule eripuraa.

Nestori Törmä

- Visa-kortti, jossa on pelkkä luottopuoli. Teekkarit saattavat opiskella tulevaisuudessa pelkällä lainalla, viittaa Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Valle Uimonen keskusteluun opintotuen uudistamisesta lainapainotteisemmaksi.

Ensimmäisen vuoden opiskelijat näkevät tulevaisuuden valoisampana.

- Ratsastetaan tulevaisuuden toivojen raketilla kohti ääretöntä ja sen yli, kuvailee koneinsinööriopiskelija Ari Lääkkölä joukkueensa teosta.

- Portaat kuvastavat tietä uran huipulle. Sivussa on liukumäki mukaville eläkepäiville, ja alas tulee tietotekniikan ikoni, Pacman, kuuluu tietoteekkareiden lumikinoksesta.

Uimonen arvelee totuuden olevan jossain velkaisuuden ja valoisuuden välillä.

- En tosissaan usko, että teekkarin tulevaisuus on niin hirveä, mutta aiheesta olisi hyvä käydä keskustelua. Että ensimmäisen vuoden opiskelijatkin saisivat makua siitä, mitä tuleman voi pitää, hän perustelee.

Arkkitehdit ennakkosuosikkeina

Kovimmaksi vastustajaksi ilmoitetaan arkkitehdit, joiden taiteellinen silmä ja muotoilutaidot herättävät pelkoa. Omaa luokkaansa on myös arkkitehtiopiskelijoiden välineistö: paistinlasta, lautoja, ämpäreitä ja kola. Yksi heidän lapioistaan tuo tapahtumaan historian lehtien havinaa.

- Tämä on oletettavasti Oulun arkkitehtikillan lapio, joka palautui 25 vuoden jälkeen killan haltuun, opiskelijat kertovat.

Taistossa tärkeintä on maine, ei niinkään palkinto. Harva lumenmuovaaja edes tietää mitä voittajalle on luvassa.

- Kultainen lapio, joka luovutetaan maaliskuussa jäsenillassa, paljastaa Nestori Törmä.

Hän kuvailee palkintoa raskaaksi ja näyttäväksi.

- Voittajien pitää pystyä nostamaan se vahvoille käsivarsilleen, hän virnistää.