Vaalipiiriuudistus eduskunnan hampaissa - "Tästä tulee monimutkainen häkkyrä"

Vaalipiiriuudistus herättää närää eduskunnassa. Opposition kansanedustajien lisäksi sitä arvostelevat myös hallituspuolueiden edustajat etenkin Itä-Suomesta.

politiikka

Uusien Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan vaalipiirien perustamista nykyisten neljän vaalipiirin sijalle pidetään eduskunnassa keinotekoisena osittaisuudistuksena.

Moni kansanedustaja toivoikin tiistaina lakimuutoksen yksityiskohtaisessa käsittelyssä, että uudistus hylättäisiin ja vaalipiirien rajoja piirettäisiin uudessa valmistelussa kaikkien puolueiden kesken.

Lakimuutoksen vastustajat myönsivät, että hallituksen rukkaama uudistus parantaa osittain vaalien suhteellisuutta. Sen sijaan alueellisen edustavuuden ja äänestysinnon pelätään kärsivän etenkin Itä-Suomessa, jossa äänestetään jo nyt kaikkein laiskimmin. Kasvavien vaalipiirien alueelta arvioidaan eduskuntaan yltävän vain kaikkein tunnetuimpien ehdokkaiden.

Maakuntien tahtoa poljettu

Itä- ja kaakkoissuomalaisia kansanedustajia kismittää erityisesti maakuntien tahdon sivuttaminen.

Härskiä omaan pussiin pelaamista.

Reijo Tossavainen (ps.)

Kansanedustaja Seppo Kääriäisen (kesk.) mielestä itäsuomalaisten laaja tahto on suorastaan poljettu maahan. Kääriäinen sanoi, että hän ei voi hyväksyä sitä, että Savot erotetaan nyt ehkä lopullisesti. Hänen mielestään Etelä-Savon paikaksi muotoutuu muutoksen myötä Kaakkois-Suomen takamaana oleminen.

Hallituspuolueiden riveistä soraääniä kuului sosiaalidemokraattien riveistä. Muun muassa Kari Rajamäki, Tuula Väätäinen ja Merja Mäkisalo-Ropponen arvostelivat Itä-Suomen keinotekoista jakamista.

Raimo Piirainen (sd.) epäili monien muiden tavoin sitä, mitä tapahtuu kun samaan aikaan vaalipiirimuutoksen lisäksi on vireillä monia muitakin hallinnonuudistuksia.

- Tästä tulee erittäin monimutkainen häkkyrä.

Hallituksen runnominen ärsyttää

Vaalipiiruudistuksen toteuttaminen yksin hallituksen voimin herätti myös paljon arvostelua.

- Härskiä omaan pussiin pelaamista, sanoi perussuomalaisten Reijo Tossavainen.

Keskustan Anu Vehviläisen mielestä hallitus käyttää nyt valtaansa maksimaalisesti aina siihen asti, että perustuslaki tulee vastaan. Hän arvosteli sitä, että hallitus ropeloi nyt vain itäistä Suomea.

Kokoomuksen Kimmo Sasi vastasi, että nyt on vaalien suhteellisuuden parantamiseksi kajottu vain kaikkein pienimpiin vaalipiireihin, jotka sattuivat olemaan Itä-Suomessa.

Hallituspuolueiden mielestä edes pieni askel vaalien suhteellisuuden parantamiseksi on parempi kuin ei mitään, koska vaalijärjestelmän kokonaisuudistusta ei ole saatu vuosikausien yrittämisestä huolimatta aikaan.

Eripurasta huolimatta uusien Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan vaalipiirien perustaminen nykyisten neljän vaalipiirin sijalle tullaan hyväksymään eduskunnassa äänestysten jälkeen. Perussuomalaiset ja keskusta ilmoittivat esittävänsä lakimuutoksen hylkäämistä.